logo

Били ли сте там? 10-те най-красиви кафенета на планетата

Били ли сте там? 10-те най-красиви кафенета на планетата

В наши дни те са на практика музеи, където кафето и сладкишите се сервират на космически цени

Когато в Европа кафенетата станали предпочитано място за срещи и разговори на интелектуалците от края на 19-и и началото на 20-и век, те се превърнали в културни институции с изящен интериор. Много от тях са отворени и днес, макар че посетителите идват тук най-вече след като са ги видели в туристическите пътеводители.

В наши дни тези кафенета са на практика музеи, където кафето и сладкишите се сервират на космически цени. Някои пък са превърнати направо в ресторанти, а само малка част се опитват да запазят културното си наследство като провеждат там литературни и други събития.

10-те най-грандиозни и красиви площада в света

1. Кафе Ню Йорк, Будапеща

Тази легенда на Будапеща е била място за среща на артисти в началото на 20-и век. Наскоро е реновирано от дизайнера Адам Тиани и още пази бляскавия си позлатен интериор, включващ лампи с орнаменти и рисунки по таваните, комбинирани със съвременни мебели. Днес то е кафене и ресторант и е свързано с Boscolo Budapest Hotel, съобщава ucityguides.com.

2. Кафе Флориан, Венеция

Величественото минало на Венеция още може да се види по площадите на града, но може да се усети само в историческите му кафенета. Най-забележителното от тях е „Кафе Флориан“, което ви отвежда в 18-и век със своите фрески и огледала по стените. В наши дни то се е превърнало в жив музей, затова не се изненадвайте, че ще ви вземат 10 евро за чаша кафе.

3. Кафе Централ, Виена

Въпреки монументалните улици и дворцовите сгради в града, историческите кафенета са истинските забележителности на Виена. Виенските кафенета са вдъхновили отварянето на безброй подобни заведения по света. А „Кафе Централ“ е най-красивото и вдъхновяващо от всички тях. Намира се в исторически дворец и има мраморни колони, големи полилеи и извити тавани, под които са се събирали интелектуалци още от началото на 19-и век.

4. Кафе Империал, Прага

Бумът на кафенетата в Прага в края на 19-и век води до отварянето на няколко грандиозни заведения в града. Макар че много от тях затворили след Втората световна война, някои оцелели и миналата им слава била възстановена. „Кафе Империал“ е най-светлият пример за това. Неговите сложни мозайки и интериорът му го правят едно от най-красивите места по света, където можете да закусите сутрин.

5. Кафе де ла Пе, Париж

Твърди се, че първото кафене в света е парижкото „Льо Прокоп“, но най-известните кафенета в града са „Кафе Фльор“ и „Ле Дю Маго“. Те са включени във всеки туристочески наръчник и са пълни с туристи всеки ден. Не по-малко туристическо е и „Кафе де ла Пе“, което наистина си заслужава да се види, тъй като има най-зашеметяващия интериор от всички във френската столица. Построено е от същия архитект, създал Операта, която се намира срещу него.

6. Кафе Мажестик, Порто

Най-известните кафенета на Португалия, разбира се, са в нейната столица, но докато „Кафе а Бразилейра“ и „Версай“ имат много красив интериор, във втория град на страната ще открием най-удивителното от всички тях и най-атрактивното. От фасадата до интериора, „Кафе Мажестик“ си остава красиво място за културни събития, което го прави много повече от туристическа атракция.

7. Кафе Конфейтария Коломбо, Рио де Жанейро

Вдъхновено от големите европейски кафенета, „Конфейтария Коломбо“ било едно от най-важните места в Рио в началото на 20-и век. Там се провеждали лъскави балове и културни събития и било място за размяна на клюки по време на следобедния чай на градската висша класа.

8. Кафе Гамбринус, Неапол

„Гамбринус“ в Неапол е легендарно не само защото е най-старото кафене в града, но и защото от отварянето му в средата на 19-и век то е приемало кралски особи, артисти и знаменитости, привлечени от красивия му интериор. Там има картини от някои от най-известните художници по това време, скулптури и безброй антики, на които да се възхищавате, докато пиете капучино или опитвате разнообразието от десерти.

9. Кафе Тортони, Буенос Айрес

Вдъхновено от европейските кафенета от края на 19-и век, това ар нуво място е станало важна културна спирка в Буенос Айрес. За много от известните хора в града то е станало втои дом и до днес си остава задължително за посещение с неговите стъклописи, мрамури, бронзови фигури, дърво и снимки по стените. В допълнение към кафето и чудесните десерти, там вечер се предлагат програми с танго и поетични рецитали.

Как да ядете и пиете като италианци

10. Кафе Греко, Рим

Най-старото и известно кафене в Рим е предлагало кафе на много европейски исторически личности и си остава рай за интелектуалци и политици и днес. Местоположението му на най-скъпата търговска улица гарантира, че винаги е пълно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай