logo

Как да ядете и пиете като италианци

Как да ядете и пиете като италианци

Редът на ястията е от значние и пастата не е основно

Независимо дали правят паста, вино или просто се наслаждават на живота, италианците се справят много добре. Вярно, че им е отнело сигурно няколко хилядолетия да се усъвършенстват, но днес културата, която поставя храната на първо място, има свои правила за живот, за които останалият свят завижда.

Яденето и пиенето не са просто развлечение за италианците, те са съществена част от всяка минута от ежедневието. От първото еспресо до последното диджестиво, денят на италианците е изпълнен със сложни правила за това как, кога, защо и с кого да споделите ястието си и да изпиете чаша хубаво вино.

Това е начин на живот, твърди се – най-добрият. Вижте кои са 10 правила за храната и напитките, по които живеят италианците и които може много да ви се харесат:

Не се излагайте! Ето как да ядете паста като истински италианец

1. Дръжте на прясното

Фермерският пазар е най-добрият приятел на италианците, защото те знаят, че пресните продукти са най-добрите продукти. Разбира се, в Италия има и супермаркети, но ако искате най-узрелите домато, най-вкусното сирене и най-мекия зехтин, отивате директно при източника. Из цялата страна има ежедневни или седмични пазари на открито, съобщава “Travel+Leisure”.

2. Според сезона

Въпреки че някои продукти винаги са в сезона (моркови и лимони), повечето растения са сезонни. Има най-подходящо време за определени храни и не толкова подходящо за други.

Искате най-добрите домати? От май до октомври е вашият прозорец за най-сочните и вкусните. Събиране на маслини? Това е в късната есен. Италианците знаят тези неща и отглеждат и купуват продуктите си според сезона.

3. Правила за кафето

Италианците не се мотаят много със закуската. Тя обикновено се случва с влизане в някой бар (кафене), отиване до витрината, поръчване на еспресо и поглъщане на кроасан.

Бъдете внимателни как поръчвате на италиански. „Кафе“ означава кафе, но в Италия това е шот с еспресо. Ако искате лате като в „Старбъкс“, не казвайте само „лате“, защото ще получите чаша горещо мляко. Поръчайте „кафе лате“ и ще си вземете кофеиновата напитка с пяна, която искате.

4. Маслиново масло и други масла

Ако готвите в Италия, ряско ще откриете други масла за готвене като рапично, орехово, зеленчуково и т.н. Готвенето със зехтин е основно и то може да измести и маслото.

5. Редът на ястията е от значние и пастата не е основно

Първо, има обяд. Типичният италиански обяд се състои от „примо“ – обикновено някаква паста, и „секондо“, което обикновено е протеин, и „конторно“, което е нещо със зеленчуци или салата.

За вечеря има „антипасто“, където ще намерите консервирани меса, маслини, артишок и т.н., последвано от паста (примо), протеин (секондо), странично ястие (конторно) и десерт (долче).

6. Напитките се комбинират с храната

Италианската култура на пиене е толкова сложна, колкото и тази за ядене. И двете са изцяло свързани. Италианците гледат на пиенето според това както то може да подсили храната, с която се сервира.

Обикновено няма да видите италианци, които пият вино преди ястието с паста да е сервирано на масата, тъй като виното трябва да допълни ястието.

7. Повече ядене и пиене

Италианският ден е изцяло съпътстван от храната и пиенето. След обяд има „меренда“ – време за леко хапване, когато ще видите опашка от любители на сладолед пред джелатерията в 4 ч. следобед.

Има „аперитиво“ – ритуал преди вечеря с изискани напитки като аперол шприц и негронис, имащи за цел да стимулират апетита заедно със солените хапки. И рабира се, има диджестиви – напитки след вечеря като амаро или грапа, които помагат за храносмилането и предразполагат към дрямка.

8. Етикет за хляба

Има термин “fare la scarpetta”, което се превежда като „да направиш малка обувка“. Но истинското му значение е в това, че хлябът е сложен на масата, за да се топи в соса и да се обира с него храната, а не да допълва самото ястие.

9. Домашното вино е идеално

Може би свързвате вомашното вино с нещо, което идва от кутия, но недейте, защото ще изпуснете истински съкровища. „Вино де ла каса“ обикновено е места разновидност и понеже сте в Италиа, обикновено е чудесно – и евтино.

Защо се нарича "шведска маса", а не е датска или норвежка

10. Храната е за семейството

Една от най-хубавите традиции, които италианските семейства поддържат, е седмичното семейно събиране. Обикновено в неделя, големи семейства се събират, за да съберат всички традиции за храната под един покрив. Те приготвят истинско пиршество докато прекарват качествено времето си един с друг.

Хранете се добре! Пийте хубави напитки! Наслаждавайте се на живота! Това са правилата, по които си струва да се живее.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

tatyana

tatyana 17.10.2021 18:55

Имам две забележки.Със зехтин Не готвят,даже казват че става отровен при пържене.Contorno значи гарнитура.Иначе,да съгласна съм с написаното.Храната е изключително важна за тях.Приготвят го на момента и се сервира веднага,докато е топло.Кухнята им е превъзходна.