logo

Българите масово се отказват от Турция, причината е...

Българите масово се отказват от Турция, причината е...

Туроператорите и хотелиерите, които предлагат пакети за Великден, отчитат драстичен ръст в резервациите

Земетресенията и високите цени отказват българите да пътуват до Турция. Това показват данни на туроператори. Отливът на туристи е около 30% - 40% за дестинации като Истанбул, Мармарис, Кушадасъ, Бодрум. 

Пред Нова телевизия туроператорът Димитър Костадинов потвърди, че съществува отлив, който вероятно се дължи на земетресението и икономическата криза. 

"Всички хотели в Турция тази година са между 20 и 30% по-скъпи спрямо миналата. За турските курорти е желателно да се направи регистрация ноември или декември, защото тогава хотелите имат най-добри условия - 10-15% отстъпка. Отливът в моята агенция, която предлага пътувания до Кушадасъ, Мармарис и Дидим, е 30%", уточни той.

Почивката за Великден: В Европа е по-евтино, отколкото в Разлог или Велинград

По думите му сериозен отлив има за Фестивала на лалетата в Истанбул. "Миналите години сме имали до 5 автобуса за датите на фестивала, в момента има много голям спад. Земетресението е един от факторите, освен това и вдигнатите цени в Турция, макар че остава доста по-евтино отколкото у нас”, изтъкна Костадинов. 

“Много повече еднодневни екскурзии сме имали миналите години, тук спадът също е много голям. Големите задръствания на Малко Търново са голям проблем при отиване в Турция и автобусите чакат наравно с големите коли. Някои хора се записват в последния момент, защото смятат, че цените ще паднат заради незаетите места", добави той.

“Имали сме случаи по 4-5 часа чакаме на границата. Заради това се налага да се преструктурира екскурзията, като се избират местата за посещение, които са най-желани. Иначе еднодневната екскурзия трябва да стане двудневна“, обясни туроператорът. 

„Ако преди една почивка с двойна стая в Кушадасъ е била от 490 до 570 лева на човек, сега е 680-700 лева. Това е голям ръст“, каза още той.

Директорът на Института за оценки и анализи в туризма проф. Румен Драганов пък каза, че цените за Великден започват от 195 лева и приключват на 3950 лева за семейство. Поскъпването е със 17,5% средно, изчисли той.

320 хил. българи тръгват на път за Великден. Това прогнозират от Института за анализи и оценки в туризма. Пакетите за почивка тази година ще са с между 15 и 30% по-скъпи, показват офертите на туроператорите и хотелиерите. Въпреки това от бранша отчитат ръст в търсенето и в резервациите.

Най-голямо е търсенето в хотелите до морето и в планините, както и в спа хотелите. Хората, които отиват в чужбина, предпочитат Гърция, Турция, както и големите европейски столици.

Туроператорите и хотелиерите, които предлагат пакети за Великден, отчитат драстичен ръст в резервациите. Хотелите и чартърите за много от дестинациите са пълни. 

Интересът е висок тази година и местата попривършват вече, каза туроператорът Димитър Балтов.

Бърза справка в онлайн платформите за резервации показва, че възможностите за запазване на хотелски стаи и къщи за гости за пролетните празници са почти изчерпани, а свободни места рядко се намират, разказва водещият на рубриката „На твоя страна“ Жоро Георгиев.

От Пловдив тръгва още един атрактивен авиомаршрут

„Около 3950 са местата за настаняване, които са в търсачките. Около 400 обекта вече са напълно запълнени, а всички остани са между 70 и 90 процента, продадени“, заяви проф. Румен Драганов. 

Цената на пакета за три нощувки със закуски с двойна стая, т.е. за двама човека е около 1000 лева, каза управителят на хотел в Сандански Георги Митрев. 

Нормално е да има ръст в сравнение с миналата година, коментира той. 

Оказва се, че почивката за семейство с две деца за този Великден ще струва средно около 1000 лева. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

дидо

дидо 25.03.2023 10:20

Великден не е за почивки а за духовни практики

Ива

Ива 25.03.2023 18:53

А защо за Великден точно в Турция? Нека в някоя християнска държава, може да имат и хубави украси.

От всичко по много

От всичко по много 25.03.2023 19:24

Иска ни се...от всичко- по много!И все сме алчни ...за още и за още!И да се похвалим,че сме се убили от път...,но сме,, почивали" 3/три/ дни за Великден в Турция.Кого лъжем?Дори една почивка като хората не можем да си позволим... Ама иначе сме голяма работа...Кого лъжем?!?

Зоки

Зоки 25.03.2023 21:45

Хората искат да е много евтино и да отпочиват много.

Васил

Васил 26.03.2023 6:58

Дидо и Ива са прави.Защо в Турция и защо изобщо в този Велик ден мислим за почивка-плюскане и напиване по нашенски.Ега ти почивката-3-4 часа висене по границите.

Васил

Васил 26.03.2023 7:04

Дидо и Ива са прави.Защо в Турция и защо изобщо в този Велик ден мислим за почивка-плюскане и напиване по нашенски.Ега ти почивката-3-4 часа висене по границите.

ghost

ghost 26.03.2023 21:12

Ами защо не кажете колко ще струва почивката на Черно Море? х2,х3???За отвратителната храна?За коктейла от ешерихии коли и всякакви коли във водата?За мизерията и некфалифицирания персонал?За концесионираните плажове- 60 лв чадър с два шезлонга? НЕ,благодаря,предпочитам Турция!

БМДТ

БМДТ 27.03.2023 6:44

Не щат в Турция, щото им дойде акъла. А пък този коментиращ накрая, явно е туроператор за турските курорти и за това хули България и българите! Само да те питам за "отличната" турска храна: ЧЕРВЕНО ВИНО С ВРАТНА СВИНСКА ПЪРЖОЛА ИМА ЛИ? Защото аз съм БЪЛГАРИН и това обичам да по хапвам.

Bbb

Bbb 30.03.2023 14:17

Пълни глупости

Пешо

Пешо 01.04.2023 19:39

Глупости на търкалета! Повечето хотели в Турция са резервирани още през януари! Никакъв отлив няма! Я сравнете цените и обслужването с нашите хотели!