logo

Близо 100 круизни кораба са акостирали на Видин от началото на сезона

Близо 100 круизни кораба са акостирали на Видин от началото на сезона

Туристите са от всички континенти - най-много са американците, японците, швейцарците и западноевропейците

Близо 100 круизни кораба са акостирали на порт Видин от март до средата на юни. През март котва са хвърлили  6 кораба, през април- 26, а през май - 43.

До края на сезона - 27 декември, видинското пристанище ще приеме общо 294 кораба по предварителен график, обявен от българските туроператори "Балкан турс" и "Дунав турс", показва справка на пристанищната администрация, съобщава "Конкурент". 

Град на брега на Дунав се грижи по изумителен начин за бездомниците си ВИДЕО

Туристите - основно американци, австралийци, германци и японци, посещават по програма историческата крепост "Баба Вида", крепостта "Калето" в Белоградчик, имат пешеходен и велосипеден тур в крайдунавския парк на Видин, дегустации в  местни винарни. Вечерите им завършват на борда на кораба с фолклорна програма на видински самодейци.

От началото на годината до края на април  Белоградчишките скали и крепостта "Калето" са разгледани от 21 820 посетители, от тях чуждестранните туристи са над 2700, основно пътуващи с круизните кораби.

Първият за сезона туристическия кораб по Дунав акостира  на видинското пристанище на 20 март. На луксозния   "Viking Lif" пътуваха близо 150 американски  и японски туристи.

На 2 април край Видин хвърли котва  един от най-модерните речни туристически кораби. "SCENIC JASPAR" беше  под флага на Малта. Дълъг е  135 метра и е широк 11,4 метра, вози на борда си 164 пътници.

Корабът е с  четири дека (нива). Има басейн на борда, барове и ресторанти. Екипажът му е от 53-ма души, които се грижат за комфорта на туристите. Собственик е австралийска компания. Плаването по Дунав продължава 10 дни, като началото е Виена, а последната спирка Браила. Преди да акостира във Видин "SCENIC JASPAR" е хвърлял котва на пристанищата в Братислава, Будапеща, Мохач, Осиек, Нови Сад , Белград, Железни врата.

Корабът е построен 2015 г. в Холандия, той е с изцяло остъклени каюти, които гледат към водата и зеленият им цвят придава особена красота на плавателния съд. Туристите са  основно американци и австралийци

Пътуванията по Дунав се превърнаха в туристически хит за чуждестранните туристи, особено тези от Америка и Азия през 2010 година. През 2019 г. на пристанище Видин са акостирали 325 луксозни туристически кораба с близо 48 000 чуждестранни туристи, сочи справка на пристанищната администрация. В сравнение с 2010 г. увеличението е близо три пъти. През 2020 г. - първата година на пандемията, при планирани 456 кораба, на порта пристигнали само  18 с 1730 туристи, което е 25 пъти по малко от предвиденото. Във втората пандемична година – 2021 на Видин котва са хвърлили  124 кораба с 11 595 пътници.

(Снимки: "Конкурент")

Всички круизни кораби по река Дунав са луксозните плавателни съдове. Туристите са от всички континенти - най-много са американците, японците, швейцарците и западноевропейците. Има много туристи от Канада, Нова Зеландия, Австралия. Всички  са над 65 години, като преобладават семейните двойки.

Невероятно: 3-годишен мечтан околосветски круиз тръгва от Истанбул

Според гидовете на круизните кораби чуждите туристи проявяват силен интерес към религиозни и исторически обекти в България, както и към обекти от социалистическия период.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Brendi

Brendi 19.06.2023 10:14

А ние нещо печелим ли или сме само любезни домакини?

Съдията Дред

Съдията Дред 20.06.2023 8:16

Туристите са над 65 години? Българските пенсионери и те така, по цял ден на екскурзия, да изследват къде е най евтино киселото мляко.