Бункери с басейни и кино! Ето къде червивите с пари ще чакат Апокалипсиса (СНИМКИ)

Бункери с басейни и кино! Ето къде червивите с пари ще чакат Апокалипсиса (СНИМКИ)

Когато чуят думата „бункер“, повечето хора си представят бетонна стая с кушетки и консерви. Заплахата от световно унищожение за някои се усеща толкова силно, колкото и по време на Студената война, но днешните защитени подслони са несравнимо по-различни от своите предшественици от 20-и век.

Многобройни компании по света посрещат нарастващото търсене на сгради, които да пазят от всякакви рискове. Независимо дали става дума за световна епидемия, астероид или трета световна война. И в същото време предлагат луксозни екстри.

Какво е да преспиш в най-секси хотела в най-мръснишкия квартал на Париж (СНИМКИ)

„Бункерът на баща ви или дядо ви не е бил много удобен. Те са били сиви, метални като кораб или нещо на военните. А истината е, че човечеството не може да оцелее в дългосрочен план в такава спартанска и безцветна среда“, казва пред Си Ен Ен Робърт Вичино, изпълнителен директор на компания, която произвежда луксозни букери по целия свят.

Мнозина представители на световния елит, включително мениджъри на хедж фондове, спортни звезди и директори на технологични компании (има слух, че Бил Гейтс има бункери във всички свои имоти), избират сами да проектират своите собствени убежища, в които да приютят семействата и персонала си.

Гари Линч, генерален мениджър на тексаска компания за бункери, казва, продажбите им за 2016 година са нараснали със 700% спрямо 2015. Нейните бункери от стоманени плочи, които са проектирани да издържат с поколения, могат да съберат храна за минимум една година на човек и да издържат на земетресения.

Но докато някои искат да преживеят края на света сами, други предпочитат да го правят в комуникативна обстановка, която предлага условия близки до истинския живот. Тези, които искат да защитят цели общности, често искат бракувани военни бункери или ракетни площадки, принадлежали на САЩ или СССР – места, които биха стрували стотици милиони долари за построяването им в наши дни.

Подсилените сгради са проектирани така, че да устоят на ядрен удар и се оборудвани със системи за електричество, за пречистване на вода, за кислород и за пречистване на въздуха от ядрено, биологично и химично замърсяване.

Повечето имат хранителни запаси за година и повече, а също и хидропонни градини. Проектантите също така работят за създаването на общества със затворена верига, чийто членове имат нужните умения за дългосрочно оцеляване – от лекари до учители.

Едно такова убежище се намира в Блек Хилс, Южна Дакота, и представлява 575 военни бункера, които служели за депо за муниции на армията до 1967 година. В момента то е превърнато в съоръжение, което може да прибере до 5000 души, а вътрешността на бункерите е оборудвана за различна сума – от 25 000 до 200 000 долара всеки. Цената зависи от това дали клиентът иска минимално пространство или иска да се възползва от луксозни екстри.

Ако си търсите нещо по-впечатляващо и луксозно, компанията предлага „Вивос Европа Уан“ – наричан „съвременен Ноев ковчег“ в бивш склад за муниции от времето на Студената война, намиращ се в Германия. Структурата, издълбана в масивна каменна основа, предлага 34 частни резиденции, всяка от които започва с площ от 762 кв. м с опция да се добавя площ, общо до 1520 кв. м.

Отделните помещения са празни и всеки собственик може да си поръча обновяване и обзавеждане според вкуса и нуждите си. Той може да избере между опции като стаи за наблюдение, частни басейни и фитнес зали.

Предприемачът Лари Хол от Канзас е приспособил две изоставени ракетни площадки, построени от инженерния корпус на американската армия за съхраняване на бойни глави. Като такъв той е бил използван до началото на 60-те години на 20-и век.

„На нашите клиенти продаваме уникалното предимство да имат луксозен втори дом, който освен това е подсилен срещу ядрен удар бункер. Този аспект позволява на нашите клиенти да инвестират в ценен актив, вместо да правят харчове“, казва Хол.

Тези вещи са енергийни вапмири, привличат безпаричието в дома ви! (СНИМКИ)

Единият от бункерите му има няколко различни варианта за „жилище“ – от 275 кв. м резиденция, заемаща половин етаж, до двуетажен мезонет от 1100 кв. м, чиято цена започва от 4,5 млн. долара. Собствениците имат достъп до там по всяко време, независимо дали бедствието е надвиснало или просто им се искат да избягат от всичко. Комплексът има басейн, универсален магазин, театър, бар и библиотека.

Ако предпочитате да прекарате последните дни на света в усамотение или поне само с избрани членове на семейството и приятели, може би ще ви хареса „Опидиум“ в Чехия, който е обявен за „най-големият бункер за милиардери в света“.

Топ секретната база, която някога е била съвместен проект между СССР и Чехословакия, е строена 10 години, започвайки от 1984. Днес мястото има подземна част от 23 469 кв. м и надземно имение. Въпреки че финалните детайли ще бъдат добавени според желанието на сосбтвеника, в момента тя разполага с подземна градина, басейн, СПА, кино и изба.

Битката за туристи започна: Как турците цакат Гърция с оферти и привличат повече българи

Макар че мнозина считат луксозните екстри в тези сгради за излишни, според предприемачите тези характеристики са от ключово значение за оцеляването. „Тези подслони са дългосрочни – за година или повече. И по-добре да е комфортно“, казва Вичино.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай