logo

Как се изхранват 6600 гладни пътници всеки ден на най-големия круизен кораб ВИДЕО

Как се изхранват 6600 гладни пътници всеки ден на най-големия круизен кораб ВИДЕО

Над 1000 души приготвят над 30 000 ястия дневно, 24 часа, 7 дни в седмицата

Всяка седмица над 6600 души почиват на борда на най-големия круизен кораб в света. И всички тези хора трябва да ядат – три, понякога четири пъти на ден.

„Трябва да изчислявате. Има закуска, обяд и вечеря плюс междинни закуски, плюс през нощта, плюс цялата храна на разположение 24 часа в денонощието. И това никога не спира“, разкрива Алан Джентил от кулинарния екип.

Корабните кухни работят 24 часа, 7 дни в седмицата. В тях работи кулинарен екип от над 1000 души. Те приготвят над 30 000 ястия всеки ден, съобщава „Бизнес Инсайдър“.

Шок и ужас на луксозен круиз! Пътниците не могат да спрат да повръщат, а цели семейства…

Всичко това се случва в малките кухни на борда на люлеещия се кораб.

Как точно цялата тази храна се приготвя и стига до гостите на “Symphony of the Seas”, собственост на компанията “Royal Caribbean”?

Всичко започва с товаренето на продуктите в събота. Това е много важен ден, когато цялата нова храна се доставя на Палуба 2.

„Това е в общи линии място, където не искате да бъде в ден за товарене. Натоварено е много, свръх натоварено“, казва Джарет де Силва, мениджър по снабдяването. Той поръчва храната за 23-те отделни ресторанта на кораба.

Всяка седмица Джарет има бюджет от 1 млн. долара за храна. И това е едва за 7 дни. Понякога той спестява от бюджета, в зависимост от това кой се качва на борда. Повече деца означава повече пилешки пръчици.

„Така работи схемата. Наблюдаваме всеки ден какво е консумирано и какво не. И променяме поръчките си според това. В началото, докато сме в Маями и имаме еднакъв брой хора, е почти еднакво на всеки круиз“, разкрива той.

В ден за зареждане 30 камиона пристигат на пристанището в Маями. Те носят 500 палета провизии. Всичко това трябва да бъде натоварено на кораба до 4 ч. сутринта.

„Всяко забавяне в процеса може да попречи на отплаването на кораба, което също е голям логистичен проблем“, посочва Де Силва.

Над 270 хил. кг храна и напитки се складират само за една седмица от плаването. Веднъж качено на борда, всичко се мести по тайната „магистрала“ на кораба. Нарича се I-95 и минава през цялата дължина на кораба на Палуба 2.

„Разпределяме всички запаси на различни места, в зависимост къде трябва да отидат. Имаме около 20 отделни склада, разделени на хладилници, фризери, хладилни складове и сухи помещения“, разкрива Де Силва.

Морската храна, месото, зеленчуците и плодовете се разделят и съхраняват в отделни хладилници. „Ако сте към края на круиза, помещението ще бъде почти празно, само с няколко плода, които са предвидени за два още дни, които държим в запас“, казва мениджърът.

Освен това има шест фризера. Там държат 320 кг сладолед, които се изяждат всяка седмица.

Сухите храни се съхраняват на по-долната Палуба 1. „Пълно е с подправки, шоколад и кафе. Хубаво е да бъдеш в този склад“, споделя Де Силва.

Асансьор сваля храната надолу. Екипът на Джарет проверява цялата храна за нейното качество всеки ден. Ако продуктите узряват по-рано от очакваното, се опитват да ги сложат в друго ястие.

Например презряло броколи може да стане на супа с броколи и чедър, вместо да бъде изхвърлено.

След като провизиите са сложени на местата за съхранение, ресторантите на по-горните палуби започват да подават поръчки към Джарет. Готвачите слизат долу, вземат си поръчката и я откарват към кухнята.

„Всяка храна на борда на този красив кораб, всичко, което ядете, е моя отговорност, заявява Джерман Еладио Рихо Рихо, изпълнителен шеф-готвач на “Symphony of the Seas”.

„Всеки път, когато си вземате хубав пържен картоф, той е мой. Оризът е мой, пастетът е мой, сладкишите са мои. Салата, скариди, каквото и да ядете, е моя отговорност“, добавя той.

Екипът на Рихо от 280 готвачи движи кухните 24 часа, 7 дни в седмицата. Всеки готвач работи между 10 и 12 часа на ден. Договорите им обикновено са за 4 месеца без нито един почивен ден.

„Някои хора започват да работят в 8 часа сутринта до 2 следобед, вземат си почивка, връщат се в 5 и продължават до 9.30. Тогава другият екип започва работа в 10 вечерта до 10 сутринта. Покриваме и дневната и нощната работа“, обяснява Рихо.

Готвачите на борда готвят близо 100 различни менюта всяка седмица. Всички менюта се изготвят в централата на “Royal Caribbean” в Маями. Всяка седмица готвачите се придържат към едни и същи ротационни менюта и готвят всичко – от агнешки ребра до ръчно направено суши. Храната трябва да е разнообразна, за да пасва на вкусовете на гостите от цял свят, които са на круиз с различни пакети на различна цена.

„Опитваме се да задоволим всички и да сме сигурни, че всички ще намерят каквото търсят“, казва готвачът.

Цялото готвене се случва в 36 кухни или камбузи – понеже са на кораб. На борда има 12 ресторанта със собствени специалитети, чиято цена е до 50 долара на човек. Всеки от тези ресторанти си има своя малка кухня. В тези тесни помещения готвачите приготвят едно и също меню всеки ден.

В италианския ресторант на Джейми всеки ден има прясна паста. В “Hooked” режат по 2000 стриди на круиз.

Но най-голямото количество храна е запазено за главната трапезария, която се простира на три палуби и обслужва до 6000 души на нощ. Храненето тук е включено в билета.

Преди храната да се насочи към главните камбузи, първо тръгва от подготвителните кухни. Покрай I-95 има месарница. Работещите там разфасоват месото. Около 6800 кг говеждо и 4400 кг пилешко всяка седмица.

Има и стая за рязане на зеленчуци и за филетиране на риба. Омарите са най-популярното ястие в главната трапезария. Корабът произвежда около 950 кг опашки на омари всяка седмица.

Накрая храната потегля нагоре към главната кухня. Най-голямата кухня на кораба е разделена на категории – десерти, хляб, студена храна и гореща храна. В „десерти“ готвачите правят торти, шоколади и над 100 различни вида сладкиши.

В пекарната правят 40 различни вида хляба от цял свят на място.

Истинското предизвикателство, обаче, идва точно преди наплива за вечеря. 6000 гладни пътници в главната трапезария.

Преди да започне подготовката Рихо трябва да одобри всички ястия. Той пробва всяко едно и му дава оценка. Готвачите си записват неговите забележки и се залавят за работа.

Те могат да следят броя на всяко поръчано ястие на екрани. Системата също така проследява колко провизии са изполвани.

В студената стая се приготвят салати и разядки. В горещата стая правят супи, сосове, предястия и основни ястия.

Кулинарният директор на кораба Андреас Димке обяснява: „Имаме два вида готвачи – такива, които работят на линията, и такива, които готвят на печката. В общи линии печем пържолата, подаваме я на линията, човекът там я слага в чиния и гарнира и я подава при необходимата температура. Това означава, че гостите винаги получават прясна храна от мястото на приготвяне. Нямаме свръхпроизводство“.

Накрая сервитьорите отнасят тези ястия на гладните пътници в трапезарията. Готвачите, работещите в складовете, сервитьорите и миячите правят един екип от 1085 души, благодарение на който това огромно начинание работи.

Заедно те готвтят близо 11 млн. ястия на година. И всичко това на движещ се кораб.

„Корабът се клати, цялото оборудване е пригодено към това. И ако в някакъв момент, когато той се движи, някой не сложи спирачката на една количка, виждате как тази количка се движи. Затова всички готвачи през цялото време са внимателни с това“, посочва Джентил.

Но ако екипажът и работниците си свършат добре работата, пътниците никога няма да разберат, че нещо такова се е случило. Те просто ще се върнат за осмото си ястие за деня.

 

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай