logo

Когато си плащаш е курорт, а когато ти плащат е... bleisure

Когато си плащаш е курорт, а когато ти плащат е... bleisure

Бизнес ваканцията е съобразена с добре познатия принцип на "баланс между работата и личния живот"

Има работни места и позиции, които изискват постоянни командировки. Все по-често компаниите приветстват радушно служители, които нямат против да пътуват на дълги разстояния със самолет или служебен автомобил. Понякога тези пътувания се превъщат в неприятна рутина, поради безсънните нощи, промени в часовата зона, хаотичното търсене на централата, конферентния център или хотела. Дори и да пътуват до атрактивна туристическа дестинация, за командированите е възможно да видят някоя забележителност само през прозореца на таксито или от терасата на офиса.

В момента обаче се развива нова тенденция - bleisure. Става дума за съчетанието между думите business и leisure (отдих, свободно време). Случва се когато на командированите лица се дава възможност за баланс между работа и удоволствие.

Кошмари в хотела! Най-жестоките гафове в интериора (ГАЛЕРИЯ)

Понятието "bleisure" се появява за пръв път през 2009 г. Някои източници посочват и фонетичната връзка на bleisure с pleasure (удоволствие). Командировка, съчетана с ден-два почивка, също се нарича и bizcation (от "бизнес" и "ваканция"), пише eSky.

Най-често bleisure пътуването започва в петък и завършва в неделя. Работният ден е посветен на бизнес срещи и компанията покрива пътните разходи, но служителят не е длъжен да се завърне у дома в същия ден. Той може да си плати хотелско настаняване, за да се наслади на града през уикенда.

Bleisure не се ограничава само до посещение на местни забележителности – може да включва и концерти, кратки пътувания до близки градове, а защо не и среща с приятели. Според платформата за анализи в туризма Skift, пътешествениците, готови да отидат на bizcation, също обичат да посещават местните ресторанти и плажове. Те споделят, че няма нищо по-хубаво от вкусната храна и разходката край морето като перфектен завършек на един уморителен работен ден.

От "Форбс" пък твърдят, че по-голямата част от bleisure пътуванията се извършват през септември и октомври. Високият сезон вече е приключил и най-популярните дестинации и хотели са свободни. 

Признаци, които показват, че имунитетът ви е отслабнал

Смята се, че най-големите поддръжници на bleisure са най-младите служители. Тяхната готовност да пътуват се обяснява с голямото им любопитство, по-малкото задължения и сравнително добро финансово състояние. Освен това, все по-малко служители имат възможност за двуседмична почивка през лятото и няколкото кратки пътувания годишно се явяват чудесна компенсация.

Бизнес ваканцията е съобразена с добре познатия принцип на "баланс между работата и личния живот". Пътуващите по работа имат възможност да посетят различни места – от европейски столици до по-малки и непопулярни градчета. Често бизнес дестинацията може да служи и като отправна точка на по-дълго пътешествие. Понякога може доста по-лесно и изгодно да се стигне до по-отдалечени места, тръгвайки от Западна Европа, отколкото директно от България.

Когато се планира пътуване до Карибите, например, си струва да се комбинира с бизнес пътуване до Париж или Берлин и да се тръгне оттам.

Назоваха кои са най-големите туристически разочарования

В крайна сметка, компанията не губи нищо, когато изпраща служител за bizcation, твърдят наблюдатели. Така или иначе тя ще покрие пътните разходи, не пречи да позволи на служителя да комбинира командировката си и с отдих и развлечение. Така, отпочинал, служителят ще бъде много по-продуктивен и креативен. Освен това, по-дълъгият престой създава възможност за сплотяване на екипа и изграждане на по-стабилни връзки между колегите.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай