Навсякъде по света за Коледа се приготвят ястия, които се считат за най-добрите и най-вкусните. Те са неизменна час от традицията свързана с празниците и са приготвяни от поколения наред и ние всички ги обичаме без изключение.
Това е селекция от съблазнителни ястия, които обикновено се сервират на масата в различни страни по света в най-светлия семеен празник. А най-хубавото е, че за повечето от тях не са нужни трудно достъпни продукти и може да пробваме да разнообразим коледната си трапеза и към традиционните ни ястия да прибавим нещо от съседните или не чак толкова близки страни.
Ароматна гъска с ябълки от Германия
Освен в Англия и в Германия на празничната вечеря е задължително да присъства пуйката. Тук обаче предпочитат по-сладкия вкус и често я приготвят с ябълки. За да получи неустоима златна коричка, вашата пуйка трябва да се пече на около 50-70 минути на 180 градуса.
Сочна пуйка със сос от червени боровинки от Великобритания
Пуйката е кралицата на коледната трапеза в Обединеното кралство. От там, обичаят се е разпространил в голяма част от Европа и Америка. Класическата рецепта със сос от червени боровинки придава изключително ароматен вкус и прави птицата изключително сочна.
Не е виц! Кон се качи в икономична класа на самолет СНИМКА
Тестена шунка от Финландия
Тестената шунка е основно ястие на коледната трапеза в много Скандинавските страни.
За нея са ви нужни осолена шунка, горчица, кафява захар, галета и карамфил за украса. Мнозина смятат, че да се получи най-вкусната шунка - тестото трябва добре да втаса и да се изпари излишната сол. Смесете 800 грама ръжено брашно с вода, за да се направи меко тесто. След това разточете до половин сантиметър дебелина и покрийте повърхността на шунката. Не слагайте сол в тестото, защото в повечето случаи шунката е достатъчно солена. Запечете на около 200 градуса.
Тайната на крехкото свинско, което приготвят в Дание е, че първо варят прясното месо заедно с моркови, прясно изцеден лимонов сок, лук и джинжифил и чак тогава запичат местното изкушение.
Запечен зелен боб и гъби по американски
Печен боб с гъби - вкусни, здравословни и най-важното, бързо за приготвяне, нещо без които е трудно да си представим коледните празници в САЩ.
Апетитна картофена салата от Чехия
Картофена салата е една от най-известните ястия на Чешката република и със сигурност без него не минава никоя Коледа. Тя се хапва и като отделно ястие, но служи и като гарнитура към други блюда. Тя включва в себе си истинско богатство от вкусове - картофи, моркови , целина корен - половината, магданоз, лук, кисели краставички, яйце. А за соса неподсладено кисело мляко (или заквасена сметана), майонеза, сладко-кисели ябълки нарязани на ситно, и горчица, сол и черен пипер на вкус.
Традиционна "Кулебяка" от Русия
Баница със сирене от България
Тя няма нужда от представяне, ние всички я познаваме и обичаме. Тя има място на всяка наша празнична трапеза - не само по Коледа.
Торта "Коледен дневник" от Франция
"Коледа дневник" е торта, без която е невъзможно да си представим Коледа във Франция. А класическата рецепта е изкушение с кестени и сметана.
Гръцки пай "Vasilopita" с бадеми и портокалов сок
"Vasilopita" се сервира на Нова година във всеки гръцки дом. Нарязва се веднага след полунощ, когато всички се поздравяват с "за много години". Тортата се пече с монета подобно на нашата паричка в баницата - тя е за късмет през новата година.
Яйчен пунш от САЩ и Канада
Основната напитка на празника в САЩ и Канада е яйченият пунш - представлява гъста смес от яйца и сметана с добавка на подправки. Американците и канадците го обожават и го консумират както заедно с кафе и различни сладкиши и десерти, така и самостоятелно като отделно питие. Отиват му страшно много както канела, така и ванилия.
Джинджифилови бисквитки от Великобритания
Те се възприемат за символ на Коледа навсякъде из Стария континент, но се смята, че за първи път са излезли от фурните на Острова.