logo

Kъщите за 1 евро превърнаха това италианско градче в малък Рай СНИМКИ

Kъщите за 1 евро превърнаха това италианско градче в малък Рай СНИМКИ

От Сицилия през Тоскана до Пиемонт - доста кметове на опустяващи селца търсят купувачи на стари имоти и нов живот. И намират.

Кой не би искал да живее в Италия? Кой не обожава долче вита, божествената храна, прекрасните хора, изумителните гледки и старинната, чаровна провинция?

Може би всички хора, освен самите италианци. Вече десетилетия страна се бори с редица кризи, сред които и демографска.  

Местните власти измислиха схема, с която да привлекат повече чуждестранни граждани с надеждата да повишат популацията на населението. И така идва идеята за къщи по едно евро. Единственото, което трябва да гарантирате е да бъдат ремонтирани и поддържани, така че да запазят живота в района.

Така обявите за имоти от по едно евро станаха традиция за Италия. От Сицилия през Тоскана до Пиемонт - доста кметове на опустяващи селца търсят купувачи на стари имоти и нов живот. И намират.

Истински фурор предизвика градчето Самбука ди Сицилия, в Сицилия, което на два пъти пусна изоставени имоти на цена от 1 евро. Резултатът е обратното на процес, текъл в последните над 100 години. Самбука ди Сицилия на шега вече се нарича "Малката Америка" и вместо да изнася емигранти към САЩ, Сицилия внася новодомци от Америка.

Малкото градче в южния италиански остров беше сред първите, които започнаха да предлагат имоти на чужденци безплатно. Самите къщи струват символичните 1-2 евро, но вървят със задължението за ремонт и поддръжка.

Досега в Самбука подобни разпродажби са обявявани два пъти - през 2019 и 2021 г., за около 30-тина къщи, повечето повредени от земетресения. Подадените молби са стотици, в резултат на което имотите се разиграват на търг, и от 1 евро цената им скача от между 500 до 7000 евро, според интереса към конкретната къща.

При това доста от предлаганите имоти са в окаяно състояние и изискването от общината при продажбата е новият собственик да вложи поне 15 000 евро за ремонт, който да е се осъществи за максимум 3 години. Част от къщите изискват доста повече вложения, освен това са стари и малки. Плюсът е, че Самбука е на 20 минути от плажа и на един час с кола от Палермо.

Защо на красивите жени им е строго забранено да посещават Армения?

Това привлича предимно хора от Северна Америка. Почти всички купувачи са от там, обяснява пред CNN зам. кметът на градчето Джузепе Качиопо.

Някои дори са купили къща без изобщо да я видят заради рестрикциите за пътувания покрай пандемията.

Защо обаче на някой от другия край на света ще му трябва малък и порутен имот в жарката Силиция? Оказва се, че придобиването на местенце за ваканции далеч не е единствената цел на новите собственици.

Един от купувачите - бизнесменът от щата Айдахо Дейвид Уотърс, смята да реновира новите си къщи през крауднфъндинг, след което да ги подари. Той е купил две сгради за 500 евро всяка. Намират се в стар квартал, пълен с подобни изоставени къщи.

Уотърс обаче е фен на италианския проект за къщи за 1 евро и иска да допринесе за връщането към живот на тези умиращи и забравени от света места.

В предстоящата кампания за набиране на средства за инвеститорите ще има награди - например безплатни нощувки в къщите, а един от тези, които са избрали да финансират с по-големи суми, ще спечели готовия, ремонтиран имот на томбола.

Идеята на Уотърс е да разгърне кампанията не просто до двете сгради, които е купил, но и да събере дарения за ремонти и подобрения на парка, пътищата и инфраструктурата в Самбука.

Даниел Патино, ресторантьор от Аризона пък няма ясен план какво ще прави с триетежната къща, която е купил за 2500 евро при наддаването. Дори не е виждал лично имота - местна жителка му пратила видео и снимки и имотът просто "му проговорил".

"Това е повече от приключение, по-скоро е хазарт", размишлява Патино, който е съосновател на верига за пресни храни в САЩ. Като професионален готвач, той е пътувал в Италия и е очарован от храната и начина, по който италианците я възприемат.

Невероятен, но страшен феномен в езерото Бариеса поглъща всичко ВИДЕО

За него покупката е сбъдната мечта, защото при пътуванията си в Италия се е влюбил в начина на живот там. "Това е да живееш живота си спокойно, да имаш време за почивка и да не мислиш за работа постоянно, да не пътуваш с часове всеки ден към работното място. Простичък живот", казва той.

Патино или ще използва имота като ваканционна къща, или ще направи от него ресторант от веригата си.

Плановете на Бриджит Дуфор, адвокат от Канада, са различни. Тя е купила две къщи общо за 6850 евро. Тя е адвокат и основател на фондация за защита на човешките права и смята да настанява в едната от тях творци, които бягат от места на кризи и конфликти.

В другия имот ще отсядат тя и семейството й. Първоначално Дуфор е смятала да дава и него на творците, но посетила Самбука и толкова й харесало, че решила да запази къщата и да остави поне част от нея за семейството си, а при нужда на единия етаж ще се настаняват и други хора.

Неслучайно всички са изкушени от Италия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Васил

Васил 11.05.2022 12:21

Отиват там,защото Италия е цивилизована страна.Я да дойдат тук.Ще ги оберат,ограбят и за капак,ще ги набият.

Бай Ху

Бай Ху 12.05.2022 9:11

А може и да ги наебът.

Шибек

Шибек 13.05.2022 6:07

Гърците са измислили секса, а италианците от време на време почнали да вкарват и жени за разнообразие.