logo

Луди ли са? Япония привлича туристи със смъртоносна храна

Луди ли са? Япония привлича туристи със смъртоносна храна

Токсините в нея са толкова силни, че могат да убият възрастен човек за няколко часа, а противоотрова няма

Готвачите в ресторанта Fukudokoro Sakai, който се намира в японския град Шимоносеки, са майстори в обработката на рибата-балон, известна и като фугу.

Те я почистват и разфасоват изключително бързо, премахвайки отровните части – очите и черния дроб. Токсините в тях са толкова силни, че могат да убият възрастен човек за няколко часа, а противоотрова няма, разказва "Ройтерс".

Кулинарна карта на света. Какво да поръчваме и какво да избягваме в тези страни

Месото на рибата се нарязва на тънки, полупрозрачни парчета и се сервира на клиентите във формата на хризантема.

Рибният деликатес е една от японските традиции, с които страната се надява да привлече туристи по време на Олимпийските игри през лятото.

Рибата фугу дължи лошата си слава на своята отрова, но всъщност спадът в търсенето през последните години се дължи на това, че тя няма кой знае какви вкусови качества, а в същото време е изключително скъпа.През 2007 г. покупките на специалитети от риба-балон са на стойност 5 милиарда йени (41.3 милиона евро), докато 10 години по-късно са само 3.4 милиарда (28.1 милиона евро).

Ресторантите, които я сервират обаче, се надяват, че ще успеят да възродят нейната популярност, използвайки притока на туристи по време на олимпиадата.

Хаджиме Сакаи е президент на търговската верига Sakai Shoten, която притежава и ресторанта Fukudokoro Sakai. Той се опитва да съживи търсенето на екзотичната риба, като предлага онлайн доставки и атрактивни орнаменти върху ястията.

“Надявам се, че туристите ще посетят Шимоносеки и ще опитат рибата фугу”, казва Сакаи.

Юкихиро Фурокава пък е собственик на ресторант в луксозния квартал Гинза в столицата Токио. Цената на един специалитет от рибата-балон може да достигне 30 000 йени, или около 250 евро.

Фурокава, който е и президент на Международната фугу асоциация, смята, че богатите туристи са много важна част от пазара.

“По време на пиковия сезон около 60% от клиентите ми идват от чужбина”, казва той.

Според него паниката около коронавируса може да повлияе върху туристическия поток по време на Олимпийските игри. Той се опитва да намери и външни пазари за екзотичното ястие, но, по думите му, износът на фугу е труден, и то не само заради това, че части от рибата са силно отровни. 

Как се изхранват 6600 гладни пътници всеки ден на най-големия круизен кораб ВИДЕО

Месото ѝ е жилаво, а на вкус е доста блудкаво.

“Популярността на фугу не се дължи толкова на самото месо, колкото на уменията на готвача, който го приготвя и на презентацията на ястието. Това е екзотична кухня”, казва още Фурокава.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай