logo

Лувърът счупи всички рекорди

Лувърът счупи всички рекорди

Рекорден брой посетители е имало в Лувъра през 2018-та година. Най- известният парижки музей е посрещнал 10 милиона души миналата година, съобщи директорът му Жан-Люк Мартинез.

Според него рекордният брой посетители е заради възраждането на международния туризъм в Париж, който понесе удар след терористичните атаки във френската столица.

Учени разгадаха една от най-големите мистерии, която привличаше туристи от цял свят в Перу

Предишният рекорд за посещение в Лувъра беше през 2012 година, когато 9,7 милиона души разгледаха експозициите.

Сградата на музея доминира в сърцето на Париж. Мрачната крепост от ХІІ век постепенно се е превърнала в модерна за времето си резиденция за Франсоа І, след това в пищен дворец на Краля-слънце. Последните сгради на Лувъра са построени през втората половина на ХІХ век от Наполеон III, а последните детайли по огромния музеен комплекс са завършени през 1989 година и това са известните стъклени пирамиди на Йео Минг Пей, оформящи модерните входове, подходи и фоайета на един от най-посещаваните музеи в света. По време на Революцията, през 1793 г., сградата на Лувъра е превърната в музей, който може да се похвали с една от най-богатите колекция в света.

Като музей, кралската резиденция Лувър отваря за посетители през 1793 година по време на Френската революция. В първата експозиция са включени 537 картини и 124 други предмети на изкуството от колекциите на френските крале.

В момента Лувърът е един от най-големите музеи в света.

Най-известните шедьоври в колекцията на Лувъра са легендарните древногръцки статуи Венера Милоска и Никея (Победата от Самотраки), робите на Микеланджело („Умиращия роб” и „Бунтуващия се роб”), „Джокондата”, „Портрет на Св. Ана”, „Портрет на Св. Йоан Кръстител” на Леонардо да Винчи, “Сватбата в Кана Галилейска” на Веронезе, „Просякът” на Джузепе Рибера, „Христос на Кръста” на Ел Греко, портрети на инфанти на Веласкес, двадесетте и четири огромни платна на Рубенс, представляващи алегорично сцени от живота на Мария Медичи, френските големи формати, сред които безспорно блестят „Коронясването на Наполеон” на Давид и „Свободата, която води народа” на Дьолакроа. В крилото "Ришельо" на музея могат да бъдат посетени единствените запазени интериори в двореца – апартаментите на Наполеон III.

Ето още няколко любопитни факта за Лувъра:

- все още могат да се видят останки от оригиналния ров на крепостта;

- нужни са 200 години, за да се превърне цялата сграда в музей;

- много от произведенията на Лувъра били ограбени от Наполеон като военни трофеи;

- известната стъклена пирамида била изключително спорна;

- най-голямата картина в Лувъра е в едно и също помещение с Мона Лиза;

- феновете на „Шифърът на Леонардо” могат да се включат в тематичен маршрут в Лувъра;

Какво ще получите срещу 43 хил. долара в курорт на Малдивите? (СНИМКИ/ВИДЕО)

- можете да видите как е изглеждала сградата по време на Наполеон III;

- арт колекцията в Лувъра се допълва.

 

Коментирай