На този гръцки остров живеят само 2000 души, а изглежда като от приказките

На този гръцки остров живеят само 2000 души, а изглежда като от приказките

Освен това е истински магнит за любителите на историята

Гръцкият остров Самотраки изглежда невероятно. Островът е разположен по протежение на морската граница с Турция, а общата му площ е около 78 квадратни километра.

Според преброяването от 2001 г. на острова живеят около 2000 постоянни жители. Някога островът е бил известен в целия древен свят със своето религиозно светилище, а днес е магнит за екотуристите.

Южната страна на острова е хълмиста, със скалисти височини до 800 метра, много непроходима, без пътища и обрасла с гора. Северната част на острова е по-дълга. 

„Самотраки е различен остров. Има зелена гора, реки, водопади и хората ходят там на туризъм, а някои идват и заради морето“, казва Калиопи Парселиас, един от собствениците на места за настаняване на туристи на острова. Тя казва, че основните гости там са предимно гърци и германци, но също така идват и хора от цяла Европа.

В частта на северната страна на острова водопади се спускат през скалите, създавайки естествени басейни. При първия водопад, който се нарича Фониас, хората правят слънчеви бани, докато децата играят в плитките води на езерото.

Древни останки

На острова можете да се разхождате, но за тези, които не са почитатели на активната почивка, в Терми има термални бани с извори, които датират от много време, а плажовете са навсякъде. Няма нужда да ги описваме поотделно, защото от пръв поглед си личи, че са вълшебни.

Моделка с чудовищен бюст не може да си го натъпче между седалките в самолета СНИМКИ 18+

Островът е истински магнит за любителите на историята. Там се намира археологическият обект "Хиерон тон Мегалон Теон", известен със своите 2,5 метра големи мраморни скулптури.

Балкански град въведе строго правило със солена глоба за туристите

„Островът има много добра енергия. Хората казват, че е спокоен. Когато дойдат тук, те са уморени, имат много проблеми. След седмица те са нови хора“, казва Калиопи Парселиас.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

мИНЧО

мИНЧО 06.02.2023 22:48

това е острова на Борисов