logo

Най-страшните и зловещи замъци в света: Само най-смелите ги посещават

Най-страшните и зловещи замъци в света: Само най-смелите ги посещават

Малко хора знаят, че Уелс има най-много запазени величествени сгради в Европа,

Възможностите, които предлага туризмът са огромни и една от тях със сигурност е посещението на замъци по света. Ако обичате да посещавате стари замъци, вероятно вече сте посетили тези в провинция Лоара във Франция или баварските в Германия.

Малко хора знаят, че Уелс има най-много запазени величествени сгради в Европа, а сградите с мрачни и страшни традиции, които ги следват през вековете, стават все по-популярни.

Легендите за обитавани от духове замъци са почти толкова стари, колкото и те самите. Някои от тях обаче имат наистина ужасяващо минало, дори без ужасяващите истории, оцелели от векове.

Тъмни фигури, тежки стъпки, зловещи звуци и прокълната картина: Това е Ревесби, най-призрачната сграда в Линкълншър

Къщата на Дракула – Бран, Румъния

Историята на този замък е обвита в мистерия, а това, което е сигурно е, че той е "дал душата си" за правенето на филми на ужасите. Разположен е на върха на високи 200 метра скали и е известен като Замъка на Дракула, поради факта, че е представен в споменатата книга на Брам Стокър. Вярвате или не, но въпреки че го описва до най-малкия детайл, самият Стокър никога не е виждал този замък! Дори никога не е бил в Румъния. Някои данни, които все още не са потвърдени на 100%, сочат, че Влад Цепеш, т.е. граф Дракула, прекарва два месеца в плен там, благодарение на Матиас Корвин и защото започва да се противопоставя на нарастващото турско влияние на Балканите.

Сменили се собствениците, били десетки, а преди няколко години тогавашните собственици решили да го продадат. Никой обаче не се обадил да го купи. Причината – всичко в него е автентично, няма ВиК, необходими са огромни инвестиции, за да се запази статуквото. През 2014 г. бяха направени само незначителни промени. 

Има 57 стаи, кладенец в централната част на замъка, скърцаща дървена стълба, която свързва двата етажа с мистериозен проход, паяжини през стаите. За щастие вратите са заключени отвътре, така че няма от какво да се притесняват туристите.

Карантина за болни от чума - Единбург, Шотландия

Най-известният шотландски замък Единбург е смятан от мнозина за едно от най-страшните места в света. Според легендите в него са се извършвали масови убийства на жени, обвинени в магьосничество, а подземията в подножието на замъка са служели за карантина, където са се събирали болните от чума. И не да ги лекуват, а да ги оставят да умрат. Много благородници също са били екзекутирани.

Сенуи – народът на сънищата

Преход към ада – Хоушка, Чехия

Според историческите записи се казва, че преди да бъде построен през 13-ти век, странни същества, получовеци-полуживотни, летели в небето. През нощта странни зверове обикаляли околните гори, оставяйки след себе си кървави следи. Хората вярвали, че всичко се дължи на дълбоката пропаст в скалите, която сякаш нямала дъно. Така се ражда историята за подземния свят и пряката връзка с ада.

На това място били водени и затворници, на които бил даден избор: или да бъдат хвърлени в бездната, или да бъдат спуснати вътре с въжета, за да "изследват" пещерата. Единият се съгласил с последното, но щом започнали да го спускат, започнал да крещи.

Когато го извадили, мъжът на средна възраст бил напълно побелял и изглеждал с тридесет години по-възрастен. Скоро той починал при "неизяснени обстоятелства". Легендата се подкрепя от факта, че замъкът е построен без кухня, кладенец, без допълнителна защита и далеч от всички пътища. Според местните жители това е доказателство, че замъкът е построен изключително, за да затвори „прохода към ада“.

Забранена любов - Драгсхолм, Дания

Тази великолепна сграда "крие" забранена любов. Баща не позволил на дъщеря си да обича мъж, който не принадлежал към знатен род, затова я заключил зад стените на кулата. По време на ремонт в началото на 20 век в една от стените бил открит скелет на момиче в бяла рокля. Днес замъкът е частично превърнат в хотел с ресторант, където нощуват само най-смелите.

„Замъкът на вещиците“ – Мушам, Австрия

В началото на 13 век Мушам е бил построен от епископите на Залцбург, а в средата на века става известен като „Замъкът на вещиците“. В него църквата осъждала, изтезавала и екзекутирала жени, обвинени в различни престъпления, най-вече в магьосничество.

Според някои оценки няколко хиляди жени са загубили живота си там, а според легендата някои от тях все още "скитат" по стените и търсят отмъщение. Не били пощадени и върколаците, които, ако се вярва на разказите, изяждали всичко, което им попадне - най-вече дивеч от близките гори.

Всеки от тези замъци е туристическа атракция и често събира огромни тълпи - този на Дракула е най-популярен на Хелоуин и досега е имал почти милион посещения.


Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Работническо дело

Работническо дело 12.05.2023 14:32

крачунов смел ли си хаха