logo

Накрай света! Какво кара хората да отсядат в най-забутания хотел на планетата

Накрай света! Какво кара хората да отсядат в най-забутания хотел на планетата

Местните хора са си самодостатъчни от десетилетия, изкарват пари от полярните мечки и лов на китове

Без коли и сигнал за мобилни телефони, Източна Гренландия е най-отдалеченото възможно място от цивилизацията. Градчето Итокортурмиит (Ittoqqortoormiit), намиращо се на края на замръзналото море, е единственото населено място на красивия и пуст бряг южно от Националния парл на Гренландия.

В център на това малко село се намира ярко оранжева къща за гости, която местните се надяват, че ще разпали искрата на туристическата индустрия в еди изолиран край на най-слабо населената страна на Земята.

Тролският плаж ще грабне сърцето ви с красотата си, а може и да ви убие (СНИМКИ/ВИДЕО)

Гъстотата на населението на Гренландия е невъобразимите 0,0 хора на квадратен километър като три четвърти от нейните 57 000 жители живеят в столицата Нуук, която се намира на западния бряг.

В резултат, в радиус от 1000 км около Итокортурмиит почти не може да се срещне жива душа.

Селото е пълно с къщи, боядисани в ярки цветове. Къщата за гости пък е добре отоплена, с дървени подове, добре зареден хладилник и рафт с филми от 90-те години. Тя безспорно е най-отдалеченият хотел в света, печелейки първенството сред други изумителни места в Австралия, Чили и Монголия.

Жителите на Итокортурмиит, всички с инуитски произход, живеят живот, в който се сливат две епохи. Те имат електричество и централно отопление, безжичен интернет и си поръчват доставки през „Амазон“, които пристигат с чартърен самолет веднъж на два месеца от Исландия.

Водородната вода – лекарство на бъдещето

Но те ядат храната, която се уловили в тундрата или морето – корени, еленско месо и арктическа сьомга. Това е вечерята им всяка вечер. Обличат се с палта от меча козина и ръкавици от кожата на тюлени.

В свободното си време излизат на разходка с шейни, теглени от кучета, в снежните равнини, а след това хранят животните с тюлени, уловени с харпуни от замръзналите скали.

Това ли е истинската причина за мигрената?

Децата им са предупредени да карат табоганите си далеч от главните пътища, за да не се натъкнат на полярни мечки, които обикалят района.

Местните хора са си самодостатъчни от десетилетия, изкарват пари от полярните мечки и лов на китове. Квотите на ООН за риболов и страха от изтреблението на китовете сложили край на това и подтикнали местните даотворят домовете си за чужденци със страст към приключенията.

А приключението е гарантирано. Представете си да бързате през тундрата в снежна буря. В 2 ч. следобед е тъмно като в рог, а температурата навън е минус 25 градуса по Целзий.

Точно тогава настаняването в топлата къща за гости, където ви очаква чаша горещ шоколад, ще ви изпълни невероятно вълнение и облекчение.

Когато стоите в опустял град на върха на арктически фиорд, сигурността на модерния живот ви изглежда нещо много далечно. Единственият признак за живот е свистящият вятър, който звучи като зловещ вой на глутница вълцо, за които сте чували, че обитават наблизо.

Големият град ви кара да мечтаете за нещо далечно, но тук усещате усещате тръпките на истинския страх. Температурата е под минус 20 по Целзий. Ако ако снегомобилът заседне или или бурята направи навигацията невъзможна, как ще оцелеем?

Местните, обаче, не са толкова песимистично настроени. Те ще ви уверят, че при всички случаи ще намерите пътя към хотела. Според тях, времето никога не е толкова студено, че да не можете да оцелеете. Освен през януари.

Когато морето се покрие с дебел слой лед, можете да отидете за риба – да изрежете дупка в леда и да чакате за вечерята си редом с тюлените. Това е и времето, когато полярните мечки се появяват от Националния парк на Гренландия – най-големия резерват на земята, разположен на замръзнала пустощ. Тук температурите стигат до минус 60 по Целзий през зимата.

Въпреки че ефектът от климатичните промени вече се усеща, белите мечки все още избягват града. Но когато ледът, по който ловуват, се разтопи, те ще бъдат принудени да влязат там в търсене на храна.

За да стигнете до Итокортурмиит първо трябва да кацнете в Акурейри – най-известното място за наблюдение на китов в Исландия. Това може да стане от някои европейски столици или през Рейкявик. Полетът от Рейкявик до Акурейри трае 90 минуте и се провежда два пъти в седмицата. След това хеликоптер ще ви закара за 15 минути до Итокортурмиит.

Ето го най-необикновеният хотел в целия свят! (СНИМКИ)

Цените в къщата за гости започват от 90 долара за нощувка. Настаняването е скромно, но удобно и много топло. Баните са общи. Има обща дневна с телевизор и DVD, както и кухня. В града няма ресторанти, но има добре зареден, макар и скъпичък, супермаркет. При желание, гостите могат да поискат да им направят традиционни ястия.

Най-доброто време за посещение зависи от това какво искате да видите. Слънцето не се показва през декември и януари, която означава, че Северното сияние е в пълната си прелест, но през деня красивите гледки не се виждат. Белите мечки най-лесно се срещат в края на зимата, а снегът не се топи до края на май. Това превръща пролетта и нейните по-дълги дни в особено приятно време на годината.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай