logo

Тролският плаж ще грабне сърцето ви с красотата си, а може и да ви убие (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тролският плаж ще грабне сърцето ви с красотата си, а може и да ви убие (СНИМКИ/ВИДЕО)

Плажът Рейнисфяра се намира в най-южната част на Исландия край селището Вик и Мирдал и често е включван в класациите за най-красивите нетропически плажове в света. Плажът е черен и е свързан с легенди за тролове и морски чудовища, за отвлечени от тях жени и тъгуващи съпрузи.

Пет километра черни пясъци, драматични, опасни морски вълни. А точно зад Рейнисфяра се намира вулканът Катла и кръчмата с най-хубавата агнешка чорба в Исландия.

Смайващите острови Халонг – създадени от небесни дракони

Край плажа Рейнисфяра се намира планината Рейнисфятл с впечатляващи базалтови колони, пещера, в която живеят тролове, и скалната формация Рейнисдрангар.

Достъпът до плажа е сравнително лесен – на около два часа и половина с автомобил от столицата Рейкявик.

Пристигайки на плажа, посетителите веднага забелязват скалистите образувания в морето, известни като Рейнисдрангар. Според фолклора, тези големи базалтови колони някога са били тролове, които се опитвали да изтеглят корабите от морето към брега. Само че тези тролове били слаби и излели твърде късно през нощта. Слънцето изгряло на хоризонта и ги превърнало в твърди камъни.

Друга легенда разказва за мъж, чиято съпруга била отвлечена и убита от два трола. Мъжът ги проследил до Рейнисфяра, където ги вкаменил, за да не могат никога повече да убиват.

Тези скални форми са толкова пленителни, че дори са били заснети в сериала „Игра на тронове“. Можете да ги видите в епизода от седми сезон „На север от Вала“.

Самите скали са дом на хиляди гнездящи морски птици. Могат да се открият най-разнообразни видове.

Тайните на етеричните масла

Плажът Рейнисфяра е разположен удобно по средата на южния бряг, близо до селището Вик. Всички, изкушени да поемат по пътя, обикалящ целия остров, неизменно се отбиват тук.

На път от Рейнисфяра към Рейкявик ще откриете приказни водопади като Селяландфос и Скогафос, ледници като Ейяфяльокул и Мирдалсьолкул. По-нататък по южния бряг ще стигнете до националния парк Ватнайокул с неговите ледникови зъбаери, лагуни, пусти места с черен пясък и невероятния природен резерват Скафтафел.

Посетителите в Рейнисфяра, обаче, трябва много да внимават за няколко големи и напълно реални опасности на плажа. Първо, огромните ревящи вълни са много мощни и често стигат много по-навътре на брега, отколкото повечето хора очакват. Наричат ги „подли вълни“ и могат да се появят, когато най-малко се очаква, дори в изключително спокойни дни. Между Арктика и бреговете на Исландия няма масивна суша, което означава, че вълните се формират в разстояние на хиляди километри.

Направиха класация с най-мръсните морета - и тя хич няма да ни хареса

Препоръчва се на посетителите никога да не застават с гръб към вълните и да стоят на безопасно разстояние от поне 30 метра.

 

Освен бурните вълни, подводните течения близо до брега са печално известни с тяхната сила и способност да завличат безпомощни хора в леденостудения открит океан. На мястото са се случвали няколко фатални инцидента, последният от които през януари 2017 година.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай