logo

Направиха класация с най-мръсните морета - и тя хич няма да ни хареса

Направиха класация с най-мръсните морета - и тя хич няма да ни хареса

Еколозите следят отблизо състоянието на моретата и океаните. Всяка година съставят класация с най-замърсените водни басейни. Замърсяванията са причинени от човешка дейност, най-често индустрията, но немалка вина за огромния проблем имат и туристите, които недобросъвестно ползват природните дадености, а после ги превръщат в бунища. 

В океаните има цели острови, образувани изцяло от боклуци. Властите в някои страни се опитват да се преборят с проблема, но често той е твърде голям. Колкото до пътуванията, никой не иска да лежи на плаж, заринат с боклуци. 

Всички обичат Египет, но знаете ли какво трябва да носите там? Безценни съвети на няколко български туристи

Показваме ви кои са най-мръсните морета в света, чиито плажове могат да ни изненадат доста неприятно. За съжаление сред тях е твърде близо за България море, където всички ние сме летували.  

5. Азовско море

Морето, миещо бреговете на Русия и Украйна, е най-малкото море в света и дълбочината му не превишава 13,5 метра. Азовско море неведнъж е било заплашвано от екологична катастрофа - еколозите алармират, че в момента водните му обитатели загиват заради канцерогените. Проблемът не е само в предприятията, изхвърлящи отпадните си води в морето, а и в периодично потъващите танкери.

Двете японски тайни на красива и опъната кожа


4. Балтийско море

От 1951 година акваторията на Балтийско море се използва за заравяне на химическо оръжие, заряди и бомби. За 60 години защитните опаковки са ръждясали и всичките отрови излизат на повърхността.


3. Средиземно море

Според статистиката в Средиземно море всяка година се изхвърлят между 500 и 1000 тона нефт и нефтопродукти, което застрашава цялата му екосистема.


2. Черно море

Състоянието на Черно море в момента е описано като „екологично неблагоприятно“. Причините са банални - замърсяване с нефт и нефтопродукти, както и оттичането на канализационните води директно в морето. Към неблагоприятните фактори се добавя и бракониерството.

Изгубен рай: Перла на Бали се превърна в противна кочина и може никога да не се възстанови (СНИМКИ/ВИДЕО)


1. Мексиканският залив

Реките на САЩ, Мексико и Куба носят в Мексиканският залив отпадни води от канализацията, както и остатъци от селскостопански пестициди. Но най-страшното са переодичните разливи на нефт, както и взривовете на нефтените платформи. През 2010 година се случва най-големият нефтен разлив в историята на САЩ - повече от 5 милиона барела нефт се изливат в морето, а над 75000 квадратни километра са силно замърсени от разлива, като рибата в тези участъци загива моментално.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай