logo

Смайващите острови Халонг – създадени от небесни дракони

Смайващите острови Халонг – създадени от небесни дракони

Казват, че някога дракони слезли от небесата и от силните струи нефритени капки, които паднали във водите на залива Халонг, се образували хиляди острови и островчета, за да защитят залива и живеещите край него хора от нахлуващи грабители.

Днес това мистериозно водно образувание, с неговите скулптирани от природата варовикови острови и оголени скали, които наподобяват и са наречени на кучета, слонове, жаби, маймуни и други животни и форми, притежава сюрреализма на класическите китайски и виетнамски платна, особено когато на хоризонта се виждат сампани и джонки, разперили платна като гигантски пеперуди.

На плаж в Сомалия? Звучи странно, но е напълно възможно!

Заливът Халонг (Ха Лонг) е едно чудо на природата и едно от най-популярните туристически места във Виетнам. В продължение на 120 километровата брегова линия на залива са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали. Освен това тук има и коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и, разбира се, пясъчни плажове.

Самото име на залива Халонг примамва към пътешествие. То може да се преведе като „Залива на спускащия се дракон“ или „Там, където драконът слязъл до морето“. На виетнамски звучи като Вин Ха Лонг.

Съгласно легендата, когато местните жители се сражавали с китайските окупатори, боговете изпратили семейство дракони да защитят земите им. Драконите започнали да плюят скъпоценни камъни, които се превърнали в острови и островчета, формирайки защитна стена. Благодарение на нея хората отстояли земята си, а после създали държава с името Виетнам.

Обаче след това и драконите решили да се установят там. Мястото, където майката-дракон, спускайки се към морето, разбила крайбрежието на хиляди парченца, започнали да наричат Ха Лонг, а мястото, където се спуснали нейните деца – Бей Ту Лонг. Местните жители до ден днешен вярват, че в залива живее дракон.

За да се насладите на островите напълно можете да резервирате миникруиз с преспиване на борда на лодката, но от залива се предлагат и еднодневни турове, които включват храна на борда. Можете да се възползвате и от опциите за гмуркане или разходка с кану около отвесните скали, прилични на кули, издигнати насред морето. Всяка лодка разполага и с импровизирани магазини, които “случайно” отварят врати веднага след като местните гидове ви зашеметят с приказните гледки на островите, така че замаяни от красотата наоколо да сте по-склонен да си купите изгодни бели или черни перли, накити и сувенири. Въпреки че цените сигурно са туристически при сравнение със западни пазарни цените те стават изгодни, а и перлите гарантирано са истински.

Край на пиенето, готвенето и разврата по красивите плажове на Гоа

Сред атракциите, които не са за пропускане, е посещението на остров Дау Го. Така или иначе, ако наемете лодка за разглеждане на островите, почти със сигурност ще се озовете на него. Местните няма да пропуснат да ви покажат уникалната пещера на Небесния дворец, чиито сталактити и сталагмити са с височина, достигаща до 20 метра. За да ви смаят съвсем в пещерата са поставили осветление, което подчертава още повече красотата на природните образувания.

Най-доброто време да посетите залива Ха Лонг, а и Виетнам като цяло е между март и май или в периода септември – ноември. Обикновено оправна точка за пътуването ви е столицата Ханой, която се намира на около 165 километра от залива. Разстоянието може да бъде изминато с кола, автобус, мотор и дори хеликоптер.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай