logo

Новият Дубай? Малка арабска държава хвърля милиони за гигантски туристически проекти

Новият Дубай? Малка арабска държава хвърля милиони за гигантски туристически проекти

Планът включва създаването на нови плажове, плаващи ресторанти, луксозни хотели и водни атракции по бреговата ивица

Дълго време Бахрейн разчиташе на своите запаси от изкопаеми горива, но с изчерпването на залежите страната търси начини да диверсифицира икономиката си. Със своя крайбрежен проект за 427 млн. долара островната държава ще догонва популярните туристически дестинации в Персийския залив и ще се опита да се наложи като атрактивно място за плажна почивка.

Проектът включва създаването на нови плажове, плаващи ресторанти, луксозни хотели и водни атракции по бреговата ивица на Бахрейн, както и изложбен център за 221 млн. долара, който трябва да бъде най-големият в Близкия изток, съобщава Си Ен Ен.

Туристическата и изложбена служба на Бахрейн стартира проекта за развитие на крайбрежието през 2017 г. Той трябва да бъде завършен през 2026 г. Три четвърти от проекта трябва да бъдат открити до края на тази година.

Банановият остров – парче от рая край Доха

Бахрейн е архипелаг от 33 естествени острови, заобиколени от бял пясък, до Арабския полуостров. Преди пандемията там пристигаха 4,3 млн. туристи годишни, докато в съседните Саудитска Арабия и ОАЕ ходеха по 15 млн. във всяка. През 2019 г. бахрейнският туристически сектор нарасна с 6,8%

Насер Каеди, изпълнителен директор на Туристическата и изложбена служба на Бахрейн, казва, че страната се е възползвала от застоя в световния туризъм, причинен от пандемията от Covid-19, като е използвала това време, за да изпълни инфраструктурните си проекти.

В момента трече строителството на три мащабни проекта: проектът на брег на Галали, проектът на залива Бахрейн и строителството на новия Изложбен център Бахрейн в Сакхир, който ще бъде с площ от 300 000 кв. м.

Тези планове трябва да изтласкат страната на по-горни позиции като плажна дестинация. „Ние сме единствената островна държава в Близкия изток. Тази крайбрежна идентичност е съществена за нашата ценност като туристическа дестинация“, посочва Каеди.

Въпреки че Бахрейн отдавна е популярна дестинация за туристите от Залива, тя се изправя пред сериозни предизвикателства. През 2020 г. спадът в туризма е с 92% спрямо 2019.

Междувременно Саудитска Арабия започва да се отваря за всякакви забавления като кина, молове, курорти. Много саудитци, които идвали в Бахрейни заради по-свободните социални норми сега ще изберат да си останат вкъщи.

Друг проблем е, че сега има много малък достъп до плажовете. На основните острови плажовете са или застроени или са частни. Новите проекти са насочени към този проблем като Галали и Заливът Бахрейн ще отворят 2,6 км плажове по крайбрежието.

И други страни от Залива полагат нови усилия за привличане на туристи. В Дубай идва краят на 6-месечното Експо, което привлича милиони туристи. Катар ще е домакин на Световното първенство по футбол следващата година, а Кувейт обяви миналата година, че ще вложи нови 820 млн. долара за развитието на 11 туристически проекта.

Очакванията са, че новият изложбен център в Бахрейн ще бъде от значение за целия Персийски залив, защото ще привлича нови туристи в региона.

„Тези проекти ще променят всичко в страната. Имаме цялостна визия – не става дума за отделните проекти, ние ги свързваме, създавайки многомилиардна визия към туристическата индустрия, която ще стане основната атракция за всеки, който посещава региона“, заявява Каеди.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай