logo

Няма да повярвате с колко много вдигнаха нощувките в Турция

Няма да повярвате с колко много вдигнаха нощувките в Турция

Цените на нощувка в 4-звезден ол инклузив хотел започват от 2000 лири

На фона на високата инфлация Турците избират по-кратки ваканции по време на почивните дни около мюсюлманския празник Курбан Байрам, пише турският бизнес всекидневник Икономи.

Почиващите правят резервации средно за около 5 нощувки за 9-дневния Байрам.

Миналата година едноседмична почивка за двама струваше около 15 000 до 20 000 турски лири, докато цените за подобна почивка сега започват от 35 000 лири, което е около 2340 лв.

Как да спестим пари от почивка в Турция

Нощувките на местните туристи са намалели заради инфлацията, сподели Хамит Кук от Асоциацията на турските туристически агенции (TÜRSAB).

Повечето хора ще пътуват, за да посетят роднините си по време на този празник или ще почиват в къщи на приятели или роднини, заяви Кук.

Въпреки по-високите разходи, хората все още правят планове за почивка, но за по-кратки престои, уточни Бюлент Сюзер от Егейската асоциация за туристически предприятия и места за настаняване (ETİK).

Цените на хотелите са се увеличили с 80 процента до 100 процента това лято в сравнение с миналата година, според Бюлент Бюлбюлоглу, от Асоциацията на турските хотелиери (TÜROFED).

„По-високите цени оказват сериозно влияние върху търсенето от страна и на чуждестранните туристи. За тях Турция остава привлекателна дестинация, тъй като пакетните цени в евро не са сериозно увеличени“, допълни той.

На пазара има огромно ценово разнообразие. Цените на нощувка в 4-звезден ол инклузив хотел започват от 2000 лири (137 лв), според Бюлбюлоглу. „Това са цените за юни. Цените ще се повишат още през юли и август. Добрата новина е, че след началото научебната година от 15 септември цените рязко спадат.  Тогава периодът за почивка е най-благоприятен, тъй като времето все още е приятно до края на октомври.

5 причини да не ходим в Турция за морската си почивка

Наемите на бунгала и летни вили също растат. Месечните наеми на такива квартири в дестинациите близо до Истанбул, като провинциите Текирдаг и Одрин, започват от 20 000 лири (1372 лв), докато струват между 80 000 лири  (5487 лв), до 1 милион лири в туристическите горещи курорти Бодрум и Анталия.

Коментирай