Помолих турски майстор-готвач да ни сготви най-хубавото местно ястие – ето какво ни донесе

То не се сервира във всички ресторанти, така че ако го видите някъде в менюто, не забравяйте да го опитате

https://pochivka.blitz.bg/oferti/pomolikh-turski-maystor-gotvach-da-ni-sgotvi-nay-khubavoto-mestno-yastie-eto-kakvo-ni-donese Pochivka.blitz.bg
Помолих турски майстор-готвач да ни сготви най-хубавото местно ястие – ето какво ни донесе

Блогърка, пътешестваща из Турция, сподели свое любопитно кулинарно преживяване.

Рускинята Олга закусвала в кафене в Мармарис заедно с приятелката си Катя, която от 13 години живее в Турция. Двете обсъждали традиционни турски ястия, които си струва да се опитат и които обикновено не са включени в „ол инклузив“.

Ето какво разказва туристката:

(Снимката е илюстративна) 

„И така нашият разговор мина на десертите, а Катя започна да ми разказва за ястието катмер. Това е първото нещо, което младоженците в провинция Газиантеп ядат след първата брачна нощ. Именно там се отглежда най-хубавият турски шамфъстък.

При нас дойде главният готвач, който чу разговора ни и познати думи. Самият той е от Газиантеп. Разговаряхме с него на закуска и го помолихме да ни приготви най-вкусното ястието за десерт и се разбрахме да се отбием след като си приключим разходката.

Катя не се съмняваше, че ще ни приготви катмер.

Главният готвач ни покани в кухнята, за да можем и ние да наблюдаваме процеса на готвене. Преди не бях виждала такива печки, на които горелките постоянно се въртят.

Катмер е турска хрупкава палачинка с гъста сметана и световноизвестния шамфъстък от Газиантеп. На много тънко многопластово тесто се слага сметана и смлян шамфъстък със захар. Редят се няколко слоя.

След това ястието се запържва в специален алуминиев тиган. Катмерът се сервира горещ, намазан с мед и поръсен с шамфъстък.

По правило към него се сервират мляко, бадеми и шамфъстък (по думите на готвача, за да се подобри храносмилането).

Да се каже, че е вкусно, е все едно че нищо не си казал. Това определено е най-вкусният десерт, който съм яла в Турция. Вярно, че е много калорично. Аз и Катя не изядохме повече от две малки парчета и взехме половината от десерта със себе си.

А от готвача си купихме и баклава, приготвена сутринта. Жалко, че не можете да си занесете катмер вкъщи. Заради сметаната в него той не може да се съхранява дълго.

Това ястие не се сервира във всички турски ресторанти, така че ако го видите някъде в менюто, не забравяйте да го опитате, няма да съжалявате!“

 

Горещи

Коментирай
5 Коментара
viktor
преди 3 години

KA NE VI OMRAZNA DA PISHETE SHIT ????

Откажи
лелеее
преди 3 години

Защо не се научиш да пишеш на български?

Откажи
Шибек
преди 3 години

А анадолски моркови ядохте ли там с рускинята

Откажи
Ggbjj
преди 3 години

SAMO ZA RUSKI I PI6AT NA TOZI SAIT... DA MU IZVEDAT HUYA NA GOTVA4A RUSKITE BLYATKI... MOJE I RUSKIAT MODERATOR NA SAITA DA EDE HUYA...

Откажи
възмутена
преди 3 години

Преди време прясно ограмотените/ цигани и прочее/ пишеха нецензурни думи в обществените тоалетни, а сега подобни човекоподобни ги пишат в интернет. Извод: простакът си е простак, с компютър или не!!!

Откажи