Блогърка, пътешестваща из Турция, сподели свое любопитно кулинарно преживяване.
Рускинята Олга закусвала в кафене в Мармарис заедно с приятелката си Катя, която от 13 години живее в Турция. Двете обсъждали традиционни турски ястия, които си струва да се опитат и които обикновено не са включени в „ол инклузив“.
Ето какво разказва туристката:
(Снимката е илюстративна)
„И така нашият разговор мина на десертите, а Катя започна да ми разказва за ястието катмер. Това е първото нещо, което младоженците в провинция Газиантеп ядат след първата брачна нощ. Именно там се отглежда най-хубавият турски шамфъстък.
При нас дойде главният готвач, който чу разговора ни и познати думи. Самият той е от Газиантеп. Разговаряхме с него на закуска и го помолихме да ни приготви най-вкусното ястието за десерт и се разбрахме да се отбием след като си приключим разходката.
Катя не се съмняваше, че ще ни приготви катмер.
Главният готвач ни покани в кухнята, за да можем и ние да наблюдаваме процеса на готвене. Преди не бях виждала такива печки, на които горелките постоянно се въртят.
Катмер е турска хрупкава палачинка с гъста сметана и световноизвестния шамфъстък от Газиантеп. На много тънко многопластово тесто се слага сметана и смлян шамфъстък със захар. Редят се няколко слоя.
След това ястието се запържва в специален алуминиев тиган. Катмерът се сервира горещ, намазан с мед и поръсен с шамфъстък.
По правило към него се сервират мляко, бадеми и шамфъстък (по думите на готвача, за да се подобри храносмилането).
Да се каже, че е вкусно, е все едно че нищо не си казал. Това определено е най-вкусният десерт, който съм яла в Турция. Вярно, че е много калорично. Аз и Катя не изядохме повече от две малки парчета и взехме половината от десерта със себе си.
А от готвача си купихме и баклава, приготвена сутринта. Жалко, че не можете да си занесете катмер вкъщи. Заради сметаната в него той не може да се съхранява дълго.
Това ястие не се сервира във всички турски ресторанти, така че ако го видите някъде в менюто, не забравяйте да го опитате, няма да съжалявате!“