logo

Повозете се на най-дългия ескалатор в света ВИДЕО

Повозете се на най-дългия ескалатор в света ВИДЕО

Построяването му е струвало 31,2 млн. щатски долара и днес той обслужва над 85 000 души дневно

Район „Мид Левълс“ в Хонконг (наричан също „полупланина‘) се намира в район „Централен и Западен“ и разкрива впечатляваща гледка към пристанище „Виктория“.

Там се намира 800-метровият ексалатор от „Централен“ към „Мид Левълс“, който е най-дългият покрит ескалатор на отрито в света. Освен че предлага лесен начин за изкачване на стръмните улици, той дава прекрасна възможност да се отбивате и да разгледате някои от най-добрите пазари, антикварни магазини, музеи, исторически сгради и ресторанти в града.

„Пренеси ни, Господи“ – най-опасният път в Русия, който трябваше да бъде затворен

Ескалаторът тръгва от сърцето на шумния хонконгски район „Централен“ към по-спокойния жилищен квартал „Мид Левълс“ и предлага едно от най-хубавите безплатни пътувания в града, съобщава “The Culture Trip”.

Построяването му е струвало 31,2 млн. щатски долара и е открит през октомври 1993 г. Днес той обслужва над 85 000 души дневно.

Цялата система всъщност не е един непрекъснато ескалатор. Тя е разделена на поредица от 20 ескалатора и три движещите се пътеки. С 14 входа и изхода, вие можете да слезете и да се качите където решите. Цялото пътуване от началото до края отнема между 20 и 25 минути.

Ескалаторът започва на „Куинс Роуд“ 100 в „Централен“ на кръстовището с ул. „Кокрейн“. Първата отсечка е движеща се пътека, която ви отвежда до ул. „Уелингтън“. Можете да слезете тук да посетите Лан Куай Фон – главната зона за забавление в града, която е пълна с безброй ресторанти, кръчми и клубове.

Иначе можете да хванете втората движеща се пътека до „Линдхърст Теръс“. Наблизо се намира Централният уличен пазар – най-старият уличен пазар в Хонконг.

Ако искате да продължите по-нататък, можете да хванете третата движеща се пътека от „Линдхърст Теръс“ до „Холивуд Роуд“. На западния край на пътя се намира ул. „Позешън“. На това място през 1841 г. британците за първи път предявяват претенции към Хонконг.

Освен че има историческо значение, „Холивуд Роуд“ крие главната улица на града за антикварни магазини. Тук можете да намерите магазини и аукционни къщи, търгуващи с всякакви видове антики, включително порцеланови произведения, скулптури, статуи, китайски мебели, килими и т.н. През последните години там изникнаха и много арт галерии.

Следващата отсечка от пътуването представлява 20 ескалатора. Те започват на ул. „Шели“ и се изкачват по целия път до „Мид Левълс“. Първият ексалатор води до ул. „Стонтън“ и след това до ул. „Елджин“. Тук можете да разгледате района „Сохо“ (щжно от „Холивуд Роуд“) – една от най-оживените зони за забавления и нощен живот с едни от най-добрите барове и ресторанти.

Останалите ескалатори минават през жилищни части от града, преди да стигнат до „Кондюит Роуд“ в „Мид Левълс“.

Пещерата на Сибилата – порталът към подземния свят със стотици входове

Освен че това е чудесен начин посетителите да се придвижат безплатно из града, ескалаторът е популярен и сред местните хора, които ползват системата, за да се придвижат от домовете си до работните си места в район „Централен“.

 

За удобство на трудещите се, ескалаторът се движи надолу от 6 до 10 ч. сутринта всеки ден, а след 10 ч. ескалаторите обръщат посоката и возят нагоре по хълма до полунощ.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай