logo

Розовият дворец – перлата на Португалия, в която се влюбил и кралят

Розовият дворец – перлата на Португалия, в която се влюбил и кралят

Градините са наредени на три нива и всички са свързани с грандиозни стълбища, а под тях има скрити пещери

Преди да бъде превърнато в луксозен хотел, това бивше провинциално имение е преживяло история с много неочаквани обрати.


Дворецът Естои се намира в община Фаро в Алграве, Португалия.

Строителството на сградата започва през 40-те години на 19-и век. Работата по нея спряла, след като собственикът починал, и постройката останала недовършена дълги години.

Върхът на сладоледа – това са най-луксозните хотели, които съществуват на планетата

Това се променило, когато местният бизнесмен Жозе Франциско да Силва инвестирал цяло състояние, за да завърши грандиозния проект.

Резултатът бил уникален образец на португалската романтична архитектура с розова рококо фасада и градини, подобни на тези във Версай. Вътре дворецът е декориран в рококо с фрески, изящни дърворезби, дървени панели, тавани с орнамерни и позлатени мебели, информира Atlas Obscura.

Градините са наредени на три нива и всички са свързани с грандиозни стълбища, украсени с азулежу плочки в искрящо синьо, а под тях има скрити пещери.

Строителството на двореца било завършено през 1909 г.

Грандиозният дворец с неговите неокласически елементи, както и работата на Силва, били забелязани от крал Карлуш I, който бил толкова впечатлен, че удостоил Силва с титлата виконт на Естои.

След смъртта на Силва през 1926 г. дворецът минал през ръцете на няколко представители на фамилията и нови собственици. През 1977 г. дворецът и неговите градини, фонтани и статуи били обявени за имущество от обществен интерес.

През 80-те години на 20-и век имението започнало да запада и станало собственост на Градския съвет на община Фаро.

Реставрацията на двореца и земята били финансирани от португалската туристическа служба и сградата била превърната в пусада – притежаван от държавата хотел в сграда с историческо значение.

Реставрацията и ремонтите били завършени през 2009 г. от награждавания архитект Гонсало Бирне. След това сградата била превърната в луксозен хотел.

7 изненадващи и странни факти за португалците СНИМКИ

Най-близкият град до него е Фаро – на по-малко от 10 км. От Фаро до Естои има редовна автобусна линия.

Градините са отворени за посетители, включително и за тези, които не са отседнали в хотела. В градините се влиза през главния вход. През нощта градините са добре осветени.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай