logo

След 55 години: Мистериозният храм на мормоните в Калифорния отваря врати за туристи

След 55 години: Мистериозният храм на мормоните в Калифорния отваря врати за туристи

Свещеното за мормоните място е изградено през 60-те години на 20-и век

За първи път откакто е открит през 1964 година мистериозна знакова за мормоните сгради в залива на Сан Франциско ще бъде отворена за обществеността. Туристи ще могат да я разглеждат, но само за кратко преди тя да бъде повторно „осветена“, съобщава „Дейли Мейл“.

Обновеният мормонски храм в Оукланд, Калифорния, отваря врати за няколко седмици. Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни държеше храма затворен в последните 14 месеца, за да могат да бъдат завършени ремонтите.

Вижте най-страшната църква в света – но не и ако имате слаби нерви (СНИМКИ/ВИДЕО 18+)

Свещеното за мормоните място е изградено през 60-те години на 20-и век. Сградата служи и за сигнализация, използвана от федералната авиация на САЩ за ориентиране на самолетите. Разположена е на 18 акра и се вижда от различни части на залива Сан Франциско.

Туристите могат да видят храма, но само до 1 юни, когато ще бъде осветен повторно. След това само посветени мормони ще могат да влизат вътре.

За разлика от другите места за събиране на мормоните, където всички членове на църквата свободно могат да влизат, тук ще бъдат допускани само тези последователи на светиите на последния ден, които са показали „духовна зрялост и лични заслуги“.

Тъй като храмовете се считат за особено свещени места, в тях се влиза само с храмова препоръка. Тя е под формата на малка карта, която се дава на последовател след специално интервю с епископ, който трябва да определи личната годност на вярващия да влезе в храма.

Водачът на мормоните в района сподели, че искали да отворят храма за обществеността, за да покажат, че това е просто едно място за срещи и почитане на бога.

Най-малко четвърт милион души са се записали за туристическата обиколка на храма. Мястото е известно и с пищната си коледна украса, която се поставя през декември.

Древни руини и съвременен чар? Отидете в Гозо! Храмовете му са по-стари от пирамидите

Храмът се гордее със своя модерен дизайн със златен перваз и златни кули, които отразяват слънцето. Ремонтът започна през февруари 2018 година. Входната врата отново ще може да се използва. Работниците са поставили нови подове, панели и електрическа инсталация. Обновили са входа и външния басейн.

От управата на църквата не искат да разкрият колко е струвало цялото начинание. Дизайнът на кулите, парапетите и обърнатите покриви показва леко азиатско влияние.

 

 

 

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай