Швейцария на Балканите: Все повече чужденци избират да живеят в Любляна

Швейцария на Балканите: Все повече чужденци избират да живеят в Любляна

Вече е почти невъзможно да се намери апартамент под наем в словенската столица

„Любляна е като Швейцария на Балканите“, казва Богдан. Консултантът от Сърбия купи наскоро тристаен апартамент в централния квартал "Шишка" в близост до градския парк "Тиволи", пише "Файненшъл таймс".

Словенската столица, която е на няколко часа път с кола от Алпите и средиземноморските плажове, има процъфтяваща международна общност. „Градът е чист и хората са мили“, казва Богдан, който не желае да разкрие истинското си име.

Харесва му възможността да кара ски в близките планини, да пътува до Италия или Австрия, когато пожелае, и дори да ходи на плаж в Хърватия.

Робърт Миличевич, инженер и брокер на недвижими имоти, се премества от Отава, Канада, в Любляна със съпругата си и двете си деца, за да подобри качеството си на живот.

„Избрахме Любляна, защото градът се намира в много приятна част на Европа. Това е невероятно красиво, като миниатюрна версия на Прага“, добавя той.

Най-евтините пътувания: Нощувка за 2 души само 10 евро

Миличевич не смята, че тълпите от туристи в Любляна са преувеличени. Благодарение на популярността на града, много хора говорят английски, което улеснява комуникацията за него и семейството му, докато се установяват там. Купили тристаен апартамент с тераса, за който платили около 4000 евро на квадратен метър.

През последните десет години чуждестранни купувачи от все повече и повече националности са привлечени от Любляна. От малка група британски, италиански и руски купувачи, в някои случаи собственици на бизнес, особено от Италия, привлечени от по-ниските корпоративни данъци в Словения, сега градът привлича хора от САЩ, Австралия, Канада, Германия, Швейцария и други европейски страни.

„Любляна беше заспало място, почти напълно непознато за чужденците допреди 15 години. „Сега градът привлича вниманието, което заслужава“, казва Миличевич.

Туризмът в града процъфтява. Посетителите в Любляна са се увеличили повече от два пъти между 2010 г. и 2019 г., като Словенският туристически борд съобщава, че броят им почти се е върнал на нивата отпреди Covid-19. Любляна спечели титлата Европейска зелена столица от Европейската комисия. Това беше първата европейска столица, която обяви цел за нулеви отпадъци.

Както туристите, така и купувачите на луксозни имоти са привлечени от романтичния Стар град в Любляна с красивия Драконов мост. Но нарастващата популярност на Любляна е за сметка на местното население.

„Тъй като хотелите не могат да поемат нарастващия брой посетители, собствениците на втори жилища в града започнаха да измислят решения“, казва Катарина Микулич, родом от града. Чуждестранните инвеститори в имоти последваха примера.

Въпреки че по закон собствениците на имоти се нуждаят от разрешение от други собственици в техните жилищни сгради, за да предлагат апартаменти за краткосрочно отдаване под наем, а обявяването на дом в платформи като Airbnb е разрешено само до пет месеца в годината, малцина всъщност спазват правилата, казва Джъстин Йънг от агенцията за недвижими имоти Slovenia Estates, която предлага услуги за управление на имоти под наем.

Днес платформата за отдаване под наем на Likibu има над 900 краткосрочни наема в Любляна, а местните жители трябва да се справят с нарастващите цени на имотите. По данни на Геодезическата служба средните цени на имотите са достигнали 3950 евро за квадратен метър, което е почти двойно повече от нивото от 2015 г. През миналата година средната цена на жилище в града е била 360 000 евро, а средната годишна брутна заплата е достигнала 30 000 евро.

Повишаването на цените на наемите е източник на възмущение сред местните жители. В страната наемите са се повишили с почти 63% през последните десет години, според правителствени данни. Жителите на Любляна пишат в Reddit, за да изразят гнева си от недостига на жилища и да поискат съвет как да намерят достъпни жилища.

Най-ниските хора в света живеят в това затънтено местенце СНИМКИ

Миналата година на Тина Радачович от Любляна отне няколко месеца, за да намери апартамента, в който живее под наем. Тя победи 200 други кандидати за това. Радачович смята, че е спечелила само защото има сигурна работа в британското посолство, което се смята за престижна институция сред местните жители.

„Никога преди не е било толкова трудно“, казва тя.

Радачович смята, че последните вълни от имигранти – пристигането на хора както от Русия, така и от Украйна, както и липсата на ново жилищно строителство след независимостта на страната през 1991 г. – са допринасящи фактори, заедно с краткосрочните наеми и други инвеститори.

„Новите апартаменти, които се строят, са предимно в центъра на града и са много скъпи. Цените са твърде високи. Невъзможно е всеки сам да си купи студио“, казва тя.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай