logo

Това може да ви изглежда като потопен бункер, но вътре ви очаква нещо изумително (СНИМКИ)

Това може да ви изглежда като потопен бункер, но вътре ви очаква нещо изумително (СНИМКИ)

Уникална постройка ще бъде открита съвсем скоро в Норвегия. Без съмнение тя ще бъде едно от най-посещаваните от туристите място.

Конструкцията, носеща името “Under”, е по поръчка на местните хотелиери Стиг и Гауте Убостад. Тя е дело на архитекти от норвежката столица. 34-метровата сграда е потопена наполовина в Северния Атлантически океан. Долната ѝ част е опряна в дъното – на пет метра под водата.

Какво е да преспиш в най-секси хотела в най-мръснишкия квартал на Париж (СНИМКИ)

Това уникално съоръжение, което погледнато от едната страна прилича малко на бетонен бункер, всъщност е… ресторант. Той ще отвори врати на 2 април.

Построяването на сградата струва близо 7 млн. евро. Тя се намира до малкия град Линдеснес в Северна Норвегия. Проектирана е така, че да се слее с околната среда, а бетонната ѝ облицовка ще служи като изкуствен риф, пише „Гардиън“.

Дебелите половин метър бетонни стени на ресторанта са проектирани така, че да устоят на тежките климатични условия. В потопената част се намира и изследователски център, който изучава морския живот в заобикалящите го води. Той ще бъде домакин на екипи от учени, които ще работят в сферата на морската биология и поведението на рибите.

Местата в ресторанта са доста ограничени – едва 40. Прозорецът е широк 11 метра и висок 3,4 метра и предлага невероятна гледка към морското дъно. Светлините са инсталирани така, че да привличат морските обитатели към прозореца.

Кулинарният фокус, воден от главния готвач Николай Елитсгаард, е насочен към изтънчената храна с местен произход от околните води и ферми с акцент върху възобновяемия улов на диви животни и риба. Има едно сет меню за около 230 евро – наричат го „пълно потапяне“. От ресторанта все още не разкриват какво ще включва то, защото искат да е изненада. Вино, сервирано с подходящото мезе, ще струва допълнителни 150 евро или можете да поръчате напитки а ла карт.

Единственият по рода си автомобил за $2,5 млн. бе разбит в катастрофа (СНИМКИ)

Цветовете на покрития с текстилни материи интериор стават по-тъмни и дълбоки колкото по-дълбоко слизат гостите. Поръчковите платна се простират над акустичните панели и имитират цветовете на залез над морето.

Дървените маси и столове са направени от местния дизайнер Хамран.

“Under” е построен на шлеп на 20 метра навътре в морето, а прозорците му са поставени преди потапянето. По време на потапянето конструкцията сама се е носела във водата и е преместена на сегашното си място с помощта на кран и влекачи. След това тя е застопорена за бетонната плоча, която е прикрепена към камъните под водата.

Бункери с басейни и кино! Ето къде червивите с пари ще чакат Апокалипсиса (СНИМКИ)

Вълнуващ и отвътре и отвън, независимо от метеорологичните условия, ресторантът напомня и на кит, подал главата си на скалистия бряг.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай