Турските сериали изместиха Гърция от сърцето на българина

Турските сериали изместиха Гърция от сърцето на българина

Според проучване на фирмата за данни Parrot Analytics глобалното търсене на турски телевизионни сериали се е увеличило със 184%

Според известното списание Икономист (The Economist) приятните за окото пейзажи, луксозните костюми, красивите и атрактивни актьори правят турските сериали привлекателни.

Турските телевизионни продукции повече от две десетилетия продължават да се посрещат с голям интерес от феновете по целия свят. Тази ситуация беше взета под внимание и анализирана от списание Икономист. В обширна публикация се посочва, че Турция е на трето място сред водещите страни в света по износ на телевизионни сериали след САЩ и Латинска Америка.

Истински кошмар: Мартин избяга с 200 от "хотел на ужасите" в Турция

Турските сериали имат огромна публика в Европа и Латинска Америка, както и в Близкия изток.

Според проучване на фирмата за данни Parrot Analytics глобалното търсене на турски телевизионни сериали се е увеличило със 184% между 2020 г. и 2023 г. 

През 2023 г. тримата най-големи вносители на нови турски телевизионни сериали бяха определени като Испания, Саудитска Арабия и Египет.

Според оценките на Истанбулската търговска камара износът на телевизионни продукции на Турция надхвърли $600 милиона през 2022 г., а някои анализатори прогнозират, че тези цифри ще достигнат милиарди в близко бъдеще.

Под въздействието на турските сериали туристическия сектор в страната е във възход.

След нарастването на популярността турските телевизионни продукции в страните от Балканите и Близкия изток, потокът от туристи се е увеличил значително.

Като пример се посочва факта с българите, които традиционно предпочитат Гърция за лятната си почивка, но след въздействието на турските сериали, не са малко тези нашенци, които са любопитни да открият Турция.

Потокът на български туристи към югоизточната ни съседка се е увеличил значително по различни причини през последните години. Освен традиционните дестинации Одрин и Истанбул, българите започнаха да откриват морските курорти, както и културно-историческите дестинации в страната, често използвани за локации в турските сериали.

Опитна туристка назова най-надценените ястия в Турция

В последно време станаха много популярни за посещение от туристите, редица имения, предимно на Босфора, в които са снимани някои от най-гледаните турски сериали.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай