Преди няколко месеца пътувах из Турция. Отидох първо с приятелка, после със съпруга си, пише българка във фейсбук.
Автостоп навсякъде, което е просто прекрасно там, а също така живот на палатка, къмпинг или на гости на познати турци.
И след завръщането, най-важният въпрос от майка ми: какво ядохте там?
О, но темата е интересна и имам да разкажа една история.
И ще започна, може би, с известната турска закуска.
Когато морето се разделя - уникално явление близо до островите Чиндо и Модо
За щастие, преди да се върна в родината си, успях да посетя турско семейство, където бяхме хранени със закуска според нуждите, а не както е обичайно в някои турски хотели (европейска закуска).
С какво е известна турската закуска?
1. Традиционната турска закуска е сервиране на няколко ястия наведнъж, които обикновено се сервират на голяма тава за цялото семейство;
2. Турската закуска задължително включва: яйца (пържени, бъркани, варени), традиционен хляб или блатове за региона, салата от пресни домати и краставици плюс зеленчуци, суджук (това е наденица), маслини и зехтин, сирене фета (и други видове сирене ако има), мед, конфитюри от различни сортове, различни сладка.
3. Закуската обикновено се сервира с традиционния турски чай. Кафето се пие след закуската, чай - по време на ядене.
5 вкусни турски ястия, които не всеки се осмелява да опита
4. В различните региони има различни варианти на ястия, които могат да се сервират и с турска закуска: например пържени картофи понякога се сервират в Истанбул и градовете около него; на изток ни поднасяха менемен. Менемен е омлет с домати, билки и сирене. А близо до Кайзери са популярни янтики (нещо като банички) с различни пълнежи.
5. Всяка турска домакиня се гордее, че може да сервира домашни продукти за турска закуска: мед, сладко, сирене или масло.
Интересно наблюдение: в Турция също е прието да се яде чорба на закуска. Много популярна е супата от леща, която има вкус на крем супа. Има супи с кисело мляко и много други опции.
Не съм сигурна, че супата е подходящата закуска за мен. Предпочитам традиционната турска опция за закуска. Особено там, където има Менемен.
Освен това закуската е толкова обилна, че можете спокойно да пропуснете обяда по-късно. Калориите са достатъчни до вечеря. Единственото нещо е, че след толкова обилна закуска ще ви бъде тежко да работите.