logo

Вижте къде е най-дългият лифт у нас и какво се случва с него в момента

Вижте къде е най-дългият лифт у нас и какво се случва с него в момента

Това е най-дългата пътническа седалкова въжена линия в България – 3990 м. Намира е в Стара планина и е най-бързият начин да се стигне до Национален парк „Централен Балкан“.

Лифтът се състои се от две части:

Първата започва от покрайнините на град Сопот, близо до Сопотския манастир "Възнесение Господне" (557м н.в., І станция) и достига в местност "Почивалото" (1389м н.в., ІІ станция), като преодолява денивелация 832м. Построена е през 1980г, дължината й е 2630м, а времето за пътуване - 22 мин., при скорост 2 м/с. Капацитетът на участъка е 300 души на час, а броят на седалките - 101.

Втората част е от местност Почивалото (ІІІ станция) до района на хижа "Незабравка" (ІV станция). Построена е след 10.11.1989 г, дължината й е 1360м, а времето за пътуване - 15 мин, при скорост 2 м/с. Капацитетът на участъка е 250 души на час, а броят на седалките - 55.

Стиска ли ви да отседнете в тази къща насред пустошта, около която обикалят... 70 лъва (СНИМКИ/ВИДЕО)

През зима лифтът работи в събота и неделя от 9 до 16.30 ч. В делнични дни само с предварително уговорен час. В момента е в реконструкция!

До началната станция има два басейна – голям и малък, със спасител, безплатен паркинг, заведения и площадка за приземяване на планеристи. Параплнеризмът е едно от най-попуярните занимания. Предлага се тандемен полет с инструктор. По време на полета ще имате възможност да видите уникални гледки над билото на Стара Планина и Розовата Долина. Полетът завършва с меко кацане в близост до 1-ва станция на Лифт Сопот.

През август там се проведе четвъртия кръг от Световната купа по парапланеризъм.

За любителите на преходите има разнообразие от маршрути. Един от тях е от хижа „Сопот“ до хижа „Добрила“. С лифта се достига до междинната лифтова станция, откъдето по опороен терен се тръгва на север – северозапад. Постепенно наклонът намалява, пътеката завива на запад – северозапад. Минава се през скалистото възвишение Пресечен камък, на запад от което се отклонява пътеката към близката ведомствена хижа Незабравка. От него се продължава право на север, по стълбова маркировка, прокарана по наклонени пасища. От запад са иглолистните гори, покриващи източния склон на връх Добрила, а от изток – дълбоката скалиста пропаст на Манастирска река. Пътеката минава вляво от кошара и след това вдясно от паметната плоча на Дядо Яни. Пътеката се разширява и траверсира почти по хоризонтал източния склон на връх Добрила. До хижа Добрила се стига след преминаването на плитко долче и излизане на седловината между върховете Добрила и Амбарица. Време за маршрута със седалкова въжена линия + 1.30ч. пеша или 4.00ч. по маркирана пътека.

Български град сред най-добрите дестинации на NY Post за 2019 г. (СНИМКИ)

Националният парк „Централен Балкан” е разположен в сърцето на България, в централните и най-високи части на Стара планина. Той опазва уникално богатство от горски масиви, растителни и животински видове, исторически паметници със световно значение за науката и културата. Тук могат да бъдат наблюдавани невероятни пейзажи, скални феномени, красиви водопади.

Най-високият връх в парка е връх Ботев (2376 м). Най-ниската точка се намира близо до Карлово и е на около 500 м надморска височина. Най-голям интерес за туристите в парка представляват Северният Джендем, Южният Джендем, водопадът Райско пръскало и Пеещите скали.

Източници: https://www.pbnovini.com/

http://www.bulgariatravel.org

Коментирай