10 красиви места в Рила, които всеки трябва да посети

10 красиви места в Рила, които всеки трябва да посети

В нея се намират над 100 забележителности, които си заслужава да се видят

Красотата на родната България е безкрайна. Едно от най-пленителните места е Рила планина.

Заема северозападния край на Рило-Родопския масив и е с площ 2629 кв. км. От нея извират реките Искър, Марица и Места… и това съвсем не е всичко.

В нея се намират над 100 забележителности, които си заслужава да посетите. Ние подбрахме 10 дестинации, които не бива да пропускате.

1. Седемте рилски езера - Рилските езера са най-дългата и най-посещавана група езера в България. Красотата им привлича не само български, а и чуждестранни туристи. Намират се в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина. Езерата носят имена Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното.

Два най-отвратителни града в света, в които не бих отишла никога повече

Наречени са така заради формата, която заемат. Важно е да знаете, че езерата са подходящи за посещение през летните месеци. През зимата маршрутът е труден и би могъл да бъде преминат единствено от опитни планинари. От личен опит казвам, че е възможно тази природна забележителност да бъде обиколена за ден, но със сигурност ще ви бъде по-приятно и спокойно, ако отседнете в някоя от близките хижи.

2. Рилски манастир - Несъмнено това е един от символите на България. Разположен е на 1147 метра надморска височина, между реките Рилска и Друшлявица. За негов създател се смята Иван Рилски (първият български монах-отшелник).

В Рилския манастир се намират и мощите на светеца. През 1778 г. манастирът става жертва на пожар, но благодарение на богати българи от цялата страна е възстановен. Площта му е 8800 кв. м. В наши дни той е действащ мъжки манастир.

В музея към манастира има над 380 експоната, най-интересен от които е първият географски глобус у нас, изработен от Неофит Рилски. Освен че може да си купите икони, сувенири, албуми и картички, манастирът предлага и нощувки и може да бъде посетен целогодишно.

3. Връх Мусалa - Мусала е най-високият връх не само в България, а и на целия Балкански полуостров – 2925 м. Разположен е в Национален парк Рила, а името му в превод означава „пътят към Бог“. Пътят към върха започва с лифт от Боровец до Ястребец. Оттам отиваме към хижа Мусала, а след нея вървим по маркировките.

Целият преход отнема около 4 часа. След като стигнем до върха, пред очите ни се разкрива спираща дъха гледка. Виждаме Пирин, Витоша, Средна гора, Родопите и Стара планина. Под върха са разположени Мусаленските езера, които са седем на брой. Най-ниското от тях се намира до хижата.

4. Костенски водопад - Костенският водопад се е разположен по течението на Стара река. Височината му е 12 метра. В непосредствена близост до него има топли минерални извори, места за пикник и заведения за хранене. Най-подходящ за посещение е през пролетта, когато водите му са най-пълноводни.

Маршрутът не е никак тежък, което позволява разходка както за възрастни, така и за деца. Дори известният български творец, „патриарх на българската литература“ – Иван Вазов, е впечатлен от красотата на това място и посвещава две от произведенията си на него.

5. Връх Мальовица - Висок е 2729 метра. Макар и с по-малка височина от Мусала, връх Мальовица не отстъпва по посещаемост от любителите на красиви природни гледки. Намира се в Северозападна Рила и се издига между долините на река Мальовишка и река Удрина. Изграден е почти изцяло от гранит.

Има различни маршрути за стигането до върха. Отново препоръчителни за изкачване са топлите сезони. Маршрутът не е много лек, поради наличието на каменисти участъци. От височината на върха се виждат извисяващите се Удрински езера, връх Мусала, хижата на Седемте рилски езера, Рилски манастир, Витоша и цялата Рила.

6. Язовир Белмекен - Това е най-високият язовир (1923 м) с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Разположен е по течението на Сестримска река и е част от каскадата „Белмекен – Сестримо – Чаира“.

Името му означава „Известно място“. Пътят до него е добре поддържан, а освен за разходка, язовирът е подходящ и за риболов. За тази цел обаче, не трябва да забравяме топли дрехи, дори и през лятото.

7. Черното езеро - Черното езеро, или още наречено Кара гьол, се намира в централната част на Рила, на запад от Смрадливите езера. Смята се за едно от най-труднодостъпните езера в планината. Образувано е във висящ циркус, а площта му е около и над 4,8 ха. От него се разкрива прекрасна панорамна гледка.

8. Стобските пирамиди - Намират се в западния дял на Рила планина, над село Стоб. Разположени са на около 700 метра надморска височина, а височината на самите пирамиди достига до 10-12 метра.

Островът, погребал Наполеон - опасен, чудат и беден

Могат да бъдат приети за феномен, защото са образувани в следствие на течащата от дъждовете вода върху скали и почва. Пътеката, която води до пирамидите, е добре поддържана – има маркировка, табели и пейки за отдих.

9. Светилището под Царев връх - Намира се на около 2200 метра надморска височина, по билото на Рила и представлява мегалитно светилище с необичайно подредени камъни в различни форми. Легендата гласи, че именно там цар Петър I e разговарял със Св. Иван Рилски.

Смята се също, че това светилище е предшественик на Рилския манастир. След разглеждането на тази забележителност, може да се мине и пред самия Царев връх, намиращ се на височина от 2378 м. От него се разкрива гледка към Мальовишки дял, Предела и Северен Пирин.

10. Урдини езера - Те са шест на брой и са позиционирани в съседен на Седемте рилски езера циркус. Достъпът до тях не е особено лесен и затова не са толкова често посещавана дестинация. Въпреки че са разположени на доста голяма площ, за тяхната обиколка са нужни само няколко часа.

Носят имената Сухото, Рибното, Триъгълника, Удавника, Голямата Паница, Малката Паница. Част от езерата са с кристално чиста вода, а други притежават зеленикав цвят. Ако решите да посетите Удрините езера, ще бъдете впечатлени от енергията, която излъчва това място.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Милен Марков

Милен Марков 11.06.2020 13:15

Кой пълен тъпанар е писал тази статия?????????

Николова

Николова 11.06.2020 18:31

Явно_този,който_е_писал_това,_не_познава_Рила.Поне_да_види_една_карта_на_планината._Оправете поне_УРДИНИТЕ...езера-не_ги_УДРяйте???

boype

boype 03.10.2020 10:58

Многим придется по душе тут