logo

170 км катакомби крият неподозирани тайни под Рим!

170 км катакомби крият неподозирани тайни под Рим!

Знаменитите римски катакомби представляват цяла мрежа от галерии на няолко равнища, превърнати в истински лабиринт. Те съществуват още от антични времена. Макар и голямата част от катакомбите да е била използвана като място за погребения във времената на ранно християнство. 

В момента под Рим се намират над 60 катакомби, дължината на които е около 170 километра.

На стените на много от катакомбите има фрески или мозайки, които изобразяват различни сцени от Стария и Новия Завет, а също и езически митове. 

Най-древните фрески датират от втори век. На изображенията често присъстват символични образи, много от които са взаимствани от античните традиции.

Например орелът е символ на младостта, петелът - на възкръсването, лъвът - на силата, маслиненото клонче - на вечния свят, лилията - на чистотата.

За много от туристите представляват интерес самите надписи в катакомбите. Учените, които са се посветили в тяхното изучаване, са ги прехвърлили на електронен носител и те възлизат вече на над 10 тома.

През 2014 година в римските катакомби са били проведени реставрации. Така сега всеки, който иска, може да разгледа катакомбите, цената на входа е от 5 до 8 евро. 
Важно е да се знае, че се допускат само организирани групи с гид. За посещения са достъпни шест катакомби, защото само там има прокарано електричество. 

Най-добре са се запазили погребалните находки в катакомбата на Присцила. За разлика от други, те не са били ограбени по време на варварските нашествия през 5-ти век. 
Катакомбите на свети Калист са най-големите и известни, които представляват лабиринт на четири нива със стотици хиляди гробници.

В този подземен, мини град има дори улици с кръстовища и площади. 
Най-древни са юдейските катакомби, които са се появили около 1-ви век преди нашата ера./pochivka.blitz.bg.
 

Коментирай