logo

7 прелестни места, погребани под водата, които изплуват отново

7 прелестни места, погребани под водата, които изплуват отново

Много археологически обекти и артефакти са потопени във водата или по волята на природата или защото човекът е решил да ги пожертва

Подобно на прочутата българска „потопена църква на Жребчево“, по света има много места, които по една или друга причина са се оказали под вода. И също както нашият храм, след много години някои са успели да изплуват над водата и да се превърнат в невероятно красиви и привлекателни дестинации.

Подобно на Атлантида, много археологически обекти и артефакти са потопени във водата или по волята на природата или защото човекът е решил да ги пожертва в името на нарастващото население около тях.

Каква е историята на потопената църква, за която цяла България говори

Вижте няколко забележителни исторически места, които са били погребани под водата, но сега отново изплуват и могат да бъдат разгледани.

1. Село Епекуен, Буенос Айрес

На няколко километра югозападно от Буенос Айрес туристическото селище Епекуен изплува след 50 години под вода. През 20-те години на 20-и век е построено на брега на соленото езеро Лаго Епекуен е било дом на над 5000 души към края на 70-те.

В тези години времето станало все по-необичайно и донесло повече дъжд от обикновено, което накарало езерото да прелее. През 1985 г. езерото пробили земните диги и така започнал краят на селото. До края на 1993 г. селото потънало 33 метра под водата. Десетилетия по-късно времето отново започнало да се променя и това накарало водите да се отдръпнат през 2009 г.

Сега, 30 години по-късно, селото като по чудо се появява над водата, пише Brightside.me.

2. Потоси, Венецуела

 

Нищо на света не може да се мери със силата на природата, а в този случай могъщият феномен Ел Ниньо направи така, че цял град, потопен от над 30 години, да изплува над водата. Потоси е малък град във Венецуела, който умишлено е наводнен от месното правителство през 1985 г., за да бъде построен язовир.

Около 30 години по-късно нивото на водата спаднало значително заради сушата, донесена от Ел Ниньо, и градът се появил отново. Градската църква, която била изцяло под вода, с изключение на круста на покрива, вече е напълно видима, заедно с близкото гробище.

3. Джал Махал, град Джайпур, Индия

Джал Махал изглежда много живописно, но се намира в средата на езерото Ман Сагар в грд Джайпур, Индия. Това е дворец, известен като „Водния замък“. Никой не знае кога е построен, но червените каменни подове и стените посочват, че е направен преди около 300 години.

Това е 5-етажна сграда, чиито първи 4 етажа са под водата. Правителството на Раджастан започна 6-годишен възстановителен проект с най-добрите архитекти в страната, които да върнат предишния му блясък. Сега той е отворен за посетители и туристите могат да видят балконите и да разгледат замъка на обиколка с лодка.

4. Църква „Свети Николай“, Мавровско езеро, Северна Македония

В Македония се намира Мавровското езеро – национален парк, който е известен със своята потопена църква „Свети Николай. Тази старинна църква е построена в средата на 19-и век и стои повече от 150 години преди местната власт да реши да строи язовир, с който да захранва близката електроцентрала.

През 2003 г. църквата е напълно променена, но заради климатичните промени сега отново се появява. През лятото се вижда повече от половината от сградата.

5. Сюанпин, Китай

 

Съдбата на това село показва нвероятната мощ на природата. През 2008 земетресение с магнитуд 8 по Рихтер става причина цялото село да потъне във водата. То се превръща с призрачен град, след като над 10 сгради (сред които къщи, училища и кабинети) се оказват под водата.

Години по-късно Сюанпин започна отново да се появява. Хората, които са били принудени да се евакуират, ще имат възможност да се върнат по домовете си и да отново да изградят своята общност.

6. Островът на костенурката, река Моудаоси, Китай

 

Всяка година през пролетта хиляди туристи посещават язовира „Клисурите“, за да видят красивия остров с форма на костенурка, който изплува от водите на река Моудаоси. Това се случва, защото водите в реката се контролират от язовира.

През пролетта резервоарът изпуска водата, събирана през зимата, към околните земи, заради което нивото на водата пада и разкрива красивия остров. Той е под вода 9 месеца от годината.

Австрия няма море, но има място за гмуркане, което ще ви остави без думи ВИДЕО

7. Храмът на Сантяго, Мексико

 

Колониалният Храм на Сантяго започва да изплува от дълбоките води на мексиканската река в Чиапас през 2010 г. Църквата е построена от монаси в средата на 16-и век, но потънала през 1966 г., наводнена от язовира Незахуалкойотл.

Десетилетия по-късно заради климатичните промени в Мексико има суша, продължаваща над 10 години, и Храмът на Сантяго изплувал отново.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай