logo

Археолози обявиха сензационна находка! Откриха в гробница "еликсира на безсмъртието"

Археолози обявиха сензационна находка! Откриха в гробница "еликсира на безсмъртието"

Жълтеникава течност, открита в бронзов съд отпреди 2000 години, се оказа истинска сензация сред археолозите и не само. Първоначално те предполагали, че това е вино, но всъщност открили "еликсир на безсмъртието".

Бронзовият съд бил открит през октомври миналата година от група археолози, работещи в гробницата на благородна фамилия в провинция Хенан, Централен Китай.

Мястото на разкопките с площ от 210 м² в град Лоян датирало от периода на Западен Хан. 

Мистериозните кръгове на страховитата пустиня Гоби (СНИМКИ)

Освен въпросния съд археолозите намерили идеално съхранени останки от знатна особа, нарисувани глинени съдове, украшения от нефрит и бронз, както и лампа във формата на дива гъска. 

В самия съд имало около 3, 5 литра жълтеникава течност, която силно миришела на алкохол. Затова и отначало археолозите помислили, че това е вино. Те стигнали до този извод и заради други находки, датиращи от същото време, в които имало алкохол. В древността виното, направено от ориз и сорго било използвано по време на ритуални жертвоприношения и церемонии. 

По-нататъшен анализ в лабораторията, обаче, удивил всички. Той показал, че това не е вино, а течност, състояща се от калиев нитрат и алунит - двете основни съставки от еликсира на живота, описани в древните даоистки текстове.

Световна сензация! Откриха гроба на Клеопатра

По думите на Ши Цжямжен, шеф на Института по културни реликви и археология в Лоян "за първи път в Китай е открит митическият лек за безсмъртие".

Едва ли, разбира се, комбинацията от калиев нитрат и алунит са помагали за безсмъртието. Калиевият нитрат или селитрата, се използва за обработката на меса и в производството на фойерверки, а алунитът - в промишлеността заради антисептичното му свойство, в деодорантите и при почистване на повърхности. 

Възможно е тази течност да не е била приемана вътрешно, а да е била един от атрибутите по време на церемонията за погребението. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай