logo

Без рождени дни и шах в басейна: 5 мега странни неща, които правят само унгарците

Без рождени дни и шах в басейна: 5 мега странни неща, които правят само унгарците

Унгарците добавят ароматна подправка от смляна люта чушка към почти всяка храна

Унгарците дадоха на човечеството чардашa, гулашa и кубчето на Рубик, спечелиха Нобелова награда във всички категории и въпреки непосредствената близост със славяните и германците запазиха уникална култура и език - толкова сложен, че понякога се бъркат и самите унгарци.

Списъкът с необичайни традиции нараства с течение на времето: пият без да дрънкат чаши, лекуват се с чай и включват отоплението само когато греяното вино вече не помага. С какво иначе маджарите изненадват света?

1. Ядат червен пипер всеки ден

Унгарците добавят ароматна подправка от смляна люта чушка към почти всяка храна: меса, рибни и зеленчукови ястия, супи, салати, сосове и, разбира се, гулаш. По пазарите и магазините можете да намерите 7 разновидности на тази подправка, в зависимост от вида на чушката може да бъде крехка и сладка - или люта.

В Унгария толкова обичат червения пипер, че са му посветили два музея наведнъж - в Сегед и Калоч, основните "пиперни" центрове в южната част на страната.

2. Празнуват именни дни вместо рождени

Рожденият ден в Унгария не е повод за шумен празник: той се празнува скромно в тесен кръг от най-близките, а понякога изобщо не се празнува. Но унгарците в никакъв случай няма да пропуснат именния ден - това е сериозно празненство с почерпка, поздравления и подаръци. Вярно е, че не е обичайно да подарявате нещо скъпо на този ден - като правило приятели и колеги подаряват на рожденика пощенски картички, сладки дрънкулки или малки неща, полезни в домакинството.

3. Хранят птиците с елда

Елдата не е обичана в Унгария и практически не се яде, така че не може да се намери в хранителни магазини и супермаркети. Тук тази зърнена култура се счита за храна за птици и се продава в магазините за домашни любимци. Освен това може да се купи от аптеката.

ТикТокърите полудяха по тези дестинации СНИМКИ

4. Събуждане на прасето

Това е името на всеобщо обичания унгарски празник, който се отбелязва малко преди Коледа. Старият селски обичай за помен на прасе е оцелял и до днес. В къщата се кани стопанин, който заколва животното, а роднини, приятели и съседи се събират на празнична гощавка. Основното ястие на „събуждането на прасето“ е пържен дроб. На мъжете, участващи в клането на трупа, се сервира пържена свинска кървавица с лук и подправки, за обяд се готви „зелник за погребение“, а вечерта се яде чорба, сарми и домашна наденица с подправки. В същия ден се съхраняват мазнини за цялата година.

5. Играят шах в басейните

Стотици бани с топла лечебна вода са построени в страната на термалните извори и унгарците отиват там с цялото семейство по всяко време на годината. Децата се забавляват в детски басейни, младежи в дискотеки с пяна, а възрастните отиват за спа процедури. В откритите басейни е обичайно да не се плува, а да се седи и за да не скучаят, местните съчетават полезни бани с културен отдих - четат вестници или играят шах, поставяйки фигури на плаващи дъски.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай