logo

Чували ли сте за остров Недоразумение? Има и такъв!

Чували ли сте за остров Недоразумение? Има и такъв!

Името му дошло, след като го объркали на картите

Остров Неудачие се споменава в известна песен, изпълнявана от Андрей Миронов във филма „Диамантената ръка”. Може би той е прототип на истински остров, наречен Недоразумение в Охотското море.

Песента е за зелен остров, където живеят диви папуаси. Ако погледнете географията на остров Недоразумение, става очевидно, че те едва ли биха се вписали в субарктичния климат.

Намира се в залива Амахтон в Охотско море, близо до Магадан в северната част на Русия. Той е с площ от 4.5 кв. км. Преди 9 хиляди години на негово място е бил полуостров, свързан с земята с дълъг провлак. След няколко века частта от земята, свързваща двете части на полуострова, преминала под водата, а надморската височина, която се намира далеч от брега, се оказала на 3 км от него.

Когато се приближавате към континента, изглежда, че няма остров, тъй като се слива с брега. Теренът и екосистемите са сходни. На острова се извисяват хълмове и се спускат каменисти склонове, каквито са и на континента. Специалистите по хидрографска експедиция при изготвянето на карта на района през 1910 г. не забелязали тази част от земята, разположена на известно разстояние от брега, и не начертали нейните координати на картата. Скоро грешката била разкрита и коригирана, но мястото вече си спечелило незабравимо име.

Красивата Биргит отиде на Филипините, хвана бяс и...

Фауната и флората на острова са изцяло съобразени с естествената характерност на тундрата: не изобилна, а по-скоро гъста растителна покривка; навсякъде по равнините и склоновете растат каменни брези. На острова има 213 вида растения и няколко десетки животински вида. Морски риболов на раци в промишлен мащаб. Досега екосистемата успява да възстанови популацията си, но биолозите вече започват да се тревожат, защото бракониерството тук процъфтява.

До 90-те години на острова е работил клон на  рибната  фабрика "Тауйский". Сега на нейното място е открита туристическа база, която е отправна точка за туристите до местата за активна почивка. Тук се осигурява оборудване за гмуркане и риболов, организират се екскурзии до местообитанията на тюлени, косатки и представители на водоплаващите птици.

Идете в Западна Африка, за да се зарадвате къде сте родени

В края на XX век. на острова са намерени археологически фосили от периода на неолита.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай