Някои храни не трябва да се консумират преди полет, за да се избегне неразположение или причиняване на здравословни проблеми. Диетологът Елена Соломатина ни каза какво е по-добре да избягваме преди качването в самолет.
Какво не трябва да ядете преди да летите със самолет?
Според лекаря по време на продължително седене храносмилането на човек започва да се забавя, така че тежките храни, включително червеното месо, могат да причинят дискомфорт и усещане за тежест в стомаха. Освен това по време на полет кръвообращението се нарушава, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.
Поради това избягвайте да похапвате храни, които съдържат сгъстяващия кръвта витамин К. Той може да се намери в различни зеленчуци, като спанак и магданоз.
Лекарят настоява да не пиете алкохол преди полета, тъй като алкохолът увеличава натоварването на сърцето, което може да причини инфаркт. По-добре е да изберете т.нар. леки закуски. Преди полета можете да ядете постно птиче месо, салата от пресни краставици и домати, както и риба.