Едно от най-мистичните места у нас е било дъно на море, а сега лекува с тайнствена сила

Едно от най-мистичните места у нас е било дъно на море, а сега лекува с тайнствена сила

Преди много време, когато морето е стигало до тези земи, то се охранявало от титани, подчинени на бога на морето

В България има няколко уникални места, обгърнати в загадъчност и легенди. Едно от тях е край варненските черноморски езера. Западно от Варна, по стария асфалтов път към София, се намира един от най-невероятните природни феномени, забележителният природен кът Побити камъни, който е един от най-уникалните геоложки феномени в света.

Цялата местност е покрита с изправени естествено образувани колони, откъдето идва и името й. Абсолютно всички колони са кухи отвътре и са силно ерозирали. Имат главно цилиндрична форма, а някои и разклонения. Според учените идеално оформените колони са се образували през еоцена – преди 50 милиона години, когато Югоизточна Европа, е била дъно на море, съобщава BG Voice

Най-интересните скални чудеса у нас, които не трябва да пропускате

Някои от учените смятат местността Побити камъни за силно енергийно и лековито място. Съди се от редките силно лековити билки, растящи навсякъде около колоните. В голямата Дикилинташка група се срещат редки растения като лепидотрихум, жлезист лопен, карталовиден карамфил и др. Наблизо се намира и чешма, построена над извор, за чиято вода се смята, че е най-лековитата на територията на България. За образуването на извора, както и на каменните колони се носи много интересна легенда.

За най-силно енергийно място се смята т.нар. Каменен кръг – дело на човешка ръка. Той е построен около три ниски каменни колони, част от Диклинташката група. Кръгът представлява особен интерес за български и чуждестранни учени и парамедици, които всяка година идват да изучават околността.

Историците и археолозите продължават да правят нови и нови открития и доказателства за древните ни прадеди, живели тук преди хиляди години. Геолозите пък неспирно умуват за причината, поради която колоните са се образували и са се запазили до наши дни.

Някои хора смятат, че подредбата на каменните колони наистина пази тайната на Бог. Но само човек, който е свързан изключително силно с него, може да прочете посланието. Може би някой ден тайната ще бъде разгадана. Дотогава ни остава да се наслаждаваме и удивляваме от неземните пейзажи, които местността предлага.

Любовната лековита вода

Преди много време, когато морето е стигало до тези земи, то се охранявало от титани, подчинени на бога на морето. Недалеч от мястото имало малко селце, в което живеел млад мъж. Когато Бог му разкрил своето име, той го обрекъл завинаги да пази тази велика тайна. Затова той бил безсмъртен. Бог обаче го предупредил, че ако се изкуши и разкрие името му, той отново ще стане простосмъртен.

Една ранна сутрин човекът се разхождал по морския бряг и съзрял невероятно красива местна девойка. Когато двамата се видели, се влюбили от пръв поглед. Но когато човекът се върнал в селото и разпитал местните първенци за нея, те му казали, че тази девойка била отредена да стане жена на предводителя на морските титани.

Любовта обаче накарала човекът да се престраши и да отиде при титаните. Обещал им, че ако му преотстъпят момичето, е готов да изпълни едно тяхно желание. След кратък размисъл те се обърнали към него и му заявили, че девойката ще бъде негова съпруга само ако се съгласи да им разкрие името на Бога. Той поискал един ден за размисъл и се уговорил с пазителите на морето да се срещнат на другия ден, преди слънцето да е изгряло.

На следващата сутрин, преди изгрева, те се срещнали на морския бряг. Младият мъж бил решен да жертва безсмъртието си в името на любовта.

Той им заявил, че е готов да им разкрие името на Бога. Тогава мъжът започнал да подрежда титаните по морския бряг. Когато били подредени, той им казал: „Аз току-що изписах името на Бога с вашите тела.“

В този момент Бог от високо наблюдавал всичко и останал поразен от тази невероятна постъпка в името на любовта. Тогава той решил да накаже титаните за това, че посегнали на най-скъпото на младия човек – неговото безсмъртие.

Когато първите слънчеви лъчи озарили морския бряг, морските пазители мигом се превърнали в каменни колони застанали по начина, по който човекът ги бил подредил. Скоро след това мъжът тръгнал по брега да намери отново своята любима.

Къде се намира единствената българска пустиня

Легендата разказва, че когато се срещнали и се прегърнали, мигом изпод краката им бликнал извор с чудодейна лековита вода. И точно там след време местните направили чешма.

За някои хора земята там има магическа сила, която по необясним начин лекува. Сред камъните се забелязва кръг, който е построен от човешка ръка и вероятно е бил светилище. Там лечители с екстрасензорни способности усещат енергия, от която черпят сила.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Чавдар стоянов

Чавдар стоянов 25.10.2022 19:26

Този кръг се появи през последните години,от 40 години посещавам това място,много е красиво и е резерват,водата на извора помага за бъбречни заболявания,посетете го,наоколо е сметище

Въпрос

Въпрос 25.10.2022 20:24

Къде точно се намира лечебната чешма? Има една наблизо която е обикновенна.

Запознат

Запознат 26.10.2022 7:58

И кои точно учени се изказаха за "лековитото" място, което е заредено предимно с негативна енергия?

Тинтири минтири

Тинтири минтири 27.10.2022 3:45

По големи измислици не бях чел. Жалък опит да се вкарат гръцки "титани" в българска народна приказка. А "кръгът" който уж бил светилище е очевидно построен от наскоро минаващи, както правят на някои плажове.