logo

Френската перла на Тунис

Френската перла на Тунис

Ако решите да я посетите, тогава планирайте дълго пътуване - от една седмица или повече

В самия северен край на Тунис се намира град Бизерта с население от 100 000 души с голямо и важно пристанище. Днес това е популярен туристически курорт, който привлича посетители с приятно време, красиви плажове, красиви околности и, разбира се, много исторически сгради, напомнящи за различни епохи.

Ако решите да го посетите, тогава планирайте дълго пътуване - от една седмица или повече. Курортът определено е достоен не само да се насладите на плажна почивка на брега на нежното море, но и да се разходите из местните забележителности с градска раница на раменете си. За комфортен престой препоръчваме да вземете колкото е възможно повече багаж - голям куфар на колела ще побере както неща, така и сувенири.

Туристка посети Тунис и Египет и избра по-добрата дестинация

Историята на създаването на града

Днешното търговско пристанище е от стратегическо значение от много години. Първи тук се заселват финикийците около 1000 г. пр.н.е. Те са избрали това място заради стратегическото му местоположение и възможностите за риболов. Те изкопали воден канал и свързали езерото Бизерта с морето, превръщайки Бизерта в едно от най-безопасните пристанища в Средиземно море. През 146 пр.н.е. градът е заличен от лицето на земята от римляните. Върху останките му те основават град, който с идването на арабите е наречен Бенцерт, което е близо до Бизерта.

Тук за кратко се заселват испанците, а след тях градът става част от Османската империя. По време на френския протекторат градът е бил важна военноморска база. Бизерта е последният град, напуснат от французите след независимостта на Тунис. По време на Втората световна война градът е окупиран от германски войски, които претърпяват значителни щети по време на нападенията.

Модерните времена превръщат Бизерта в атрактивен туристически курорт с качествена инфраструктура. Смята се за мястото, където европейският стил е най-проявен в Тунис. Затова го наричат най-френския град в страната.

Покрай безкрайните пясъчни плажове, оградени с крайбрежната алея, са изградени модерни хотели, предназначени предимно за чуждестранни гости. В северната част на града се намира плаж Корниш с красив жълт пясък, на изток има още два, откъдето можете да отидете до старото пристанище на Гар ел Мелк.

Старо пристанище

Историческият център на града и рибарският залив се намират близо до водния канал, новата европейска част на Бизерта е разположена при вливането на водите на канала в езерото Бизерта. Може би най-атрактивната част на града е Старото пристанище, построено точно над канала и свързващо езерото с морето. Крайбрежието е осеяно с кафенета, където можете да седнете и да гледате корабите, които отплават в открито море.

Входът на Старото пристанище е порта с ширина 35 метра, която до 19 век е била оградена със стени с височина 6 метра и дебелина 3,5 метра. От тях до днес е оцелял само малък участък между Андалуския квартал и испанската крепост.

Крепост Касба

Монументалната Касба с малката си цитадела от 11-ти век със сигурност ще ви заинтригува. Дълго време крепостта служи като отбранително укрепление срещу врагове и пирати. Касба е издигната от арабите на мястото на бивша византийска крепост през 17 век. На места има стени с височина до 10 метра, които ограждат нещо като град в града с очарователни улици, джамия, СПА център и множество къщи. Днес във Форт Сиди Ел Хани се помещава Океанографският музей, който показва разнообразен морски живот.

Въпреки че крепостта се нарича испанска, всъщност тя е от турски произход. Построена е през 16 век и от оригиналната сграда са запазени само фрагменти. Зад защитните стени обаче има мюсюлманско гробище. В центъра на Медина се издига Голямата джамия от 17-ти век с осмоъгълно минаре. Джамията е заобиколена от гробници, най-важната от които е построена през 1673 г. от Мурад.

Андалуски квартал

Заслужава си да посетите Андалуския квартал, където през 17 век се заселват арабски бежанци от Испания. В миналото се е намирал извън градските стени и е имал собствена джамия с минаре. Къщите в района се открояват с подчертания си испански привкус. В Медина можете да посетите Паша Каф на брега. Част от площада е заета от рибен, зеленчуков и плодов пазар. Заслужава си да посетите местния театър с добре запазен амфитеатър на открито, където от време на време се провеждат различни празници и фестивали.

Ако тръгнете на запад от центъра на града по булевард "Хабиб Бургиба", можете да се разходите до Военната академия и Европейското гробище с Мемориала на мъчениците, който почита жертвите на битката от 1961 г. между френския гарнизон и тунизийските въоръжени сили.

Туристка посети Тунис и Египет и избра по-добрата дестинация

Забележително е близкото езеро Бизер, което в миналото е било сладководно, но след прокопаването и създаването на канала прясната вода се смесва с морска. Езерото Бизер е сравнително голямо, но пресъхва през лятото. По-нататък на запад, във вътрешността, е друго голямо езеро, Ичекул, основното убежище за птици.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай