logo

Градът на очите - най-красивият в Румъния

Градът на очите - най-красивият в Румъния

През 2008 г. списание Forbes го нарече едно от "най-идиличните места за живеене" в Европа

Интересните места в Румъния не се изчерпват с Букурещ и замъка Бран. Може би не знаете, че за най-красив град там се счита не столицата, а селище в центъра на страната. 

Първото споменаване на Сибиу датира от 1191 г., а до 14 век градът се е превърнал във важен търговски център. От 1692 до 1791 г. Сибиу дори е столица на Трансилванското княжество.

Известно време градът носи немското име Херманщат, тъй като преди Втората световна война е бил център на трансилванските саксонци, това име все още може да се види по местните улици. През 1950-1990 г. повечето етнически германци се завръщат в Германия, така че сега повече от 95% от населението на Сибиу се смятат за румънци.

9 приказни замъка в Румъния

Сегашният президент на Румъния Клаус Йоханис също произхожда от трансилванските саксонци - той е роден в Сибиу и от 2000 до 2014 г. е кмет на този град. Той е единственият от семейството си, решил да остане в Румъния през 90-те години.

Сега Сибиу е един от най-важните културни и туристически центрове на страната - през 2007 г. беше избран за Европейска столица на културата, а през 2008 г. списание Forbes нарече Сибиу едно от "най-идиличните места за живеене" в Европа.

Често можете да чуете, че Сибиу се нарича най-красивият град в Румъния и с това е трудно да се спори. Той е изключително подреден, с чисти улици и добре поддържани исторически сгради. Разбира се, тук има и долнопробни къщи, но някак добре се вписват в общата атмосфера.

Сибиу е наричан още "Градът на очите" - благодарение на специален тип покриви над стари къщи, когато прозорците на таваните приличат на очи. Те могат да се видят в целия исторически център и не само.

Освен това Сибиу е известен със своя коледен базар - казват, че е най-големият и най-добрият в Румъния. Тези традиции вероятно са останали от германците, чиито коледни пазари се смятат за едни от най-традиционните в Европа.

Какво да видите в Сибиу
Като цяло туристическият център на Сибиу е доста компактен - основните туристически атракции могат да бъдат обиколени за няколко часа. Въпреки това този град заслужава да отседнете тук още малко, пише "Униан".

Първо всички отиват на Големия площад (Piața Mare), който е един от най-големите площади в Трансилвания. Тук обикновено се събират значителен брой туристи, тъй като около площада са концентрирани голям брой кафенета, ресторанти, банки, магазини, хотели и други неща.

А тук се намира и Националният музей Брукентал (Muzeul Național Brukenthal) от няколко сгради, който се счита за най-старата институция от този тип в Румъния.

В допълнение към основния музей на изкуството на Големия площад, където са представени повече от хиляда произведения на фламандска, немска, австрийска, испанска, италианска и френска живопис от 15-18 век, музеят включва и голяма библиотека, история музей, природонаучен музей, музей на фармакологията и музей на оръжията, но в други стаи наблизо. Ако идвате в Сибиу за няколко дни, можете да погледнете тук.

Също така недалеч от Големия площад е Кулата на Съвета (Turnul Sfatului) от 13-ти век, която е платена площадка за наблюдение.

Най-красивите пейзажи обаче се откриват от кулата на катедралата Света Богородица (Catedrala Evanghelică C.A. Sfânta Maria) от 14-15 век, на около стотина метра от централния площад. Входът тук също е платен, изкачването може да бъде малко трудно, но си заслужава. Вярно, можете да гледате само през прозореца.

Друга интересна сграда в Сибиу е православната катедрала на Светата Троица (Catedrala Sfânta Treime), построена в началото на 20 век. Катедралата наистина е много красива с невероятни фрески. 

Можете също така да се разходите до музея на открито ASTRA, който показва повече от 300 румънски сгради от различни времена - намира се на около километър от центъра на града близо до Градската стена - дори можете да го изкачите заедно с кулата.

Но всъщност Сибиу е толкова красив и уютен, че можете да се скитате по улиците му дълго време, постоянно откривайки някои интересни подробности.

Освен това Сибиу има доста богат културен и развлекателен живот. Тук постоянно се провеждат различни събития - концерти, фестивали, конференции. Улиците на града са пълни с хора, и не само туристи, но и местни жители, които просто се отпуснат и се наслаждават на живота. Навсякъде има светлини, музика и непринудени разговори. Разхождайки се из вечерния град, лесно можете да попаднете на безплатен филм на голям екран насред града или на някакво музикално представление. 

Къде да хапнете и пиете в Сибиу
Целият център на Сибиу е пълен с ресторанти за туристи. Те са вградени в първите етажи на исторически сгради или уютни дворове, а понякога масите са частично заети от пешеходни улици и площади. Така че понякога се налага да преминавате през тях.

В същото време се опитайте да намерите място в най-оригиналните заведения, особено ако искате да опитате нещо от местната кухня. Затова ви съветваме да резервирате място предварително - може би нещо ще ви хареса, докато се разхождате из града сутрин или прегледите на Google maps ще ви помогнат.

Ако говорим за цените в ресторантите в центъра на Сибиу, то те са... туристически. Например близо до основните обществени сгради чаша местна бира и мезе от печено сирене Бри с багета струват около 9 евро. Ако става въпрос за сериозно хапване и повече напитки, тогава сметкаталесно може да стане 20-25 за вечеря. И това не е най-скъпото място.

И в Сибиу има някаква странна страст към италианския сладолед джелато - на една от централните пешеходни улици на града има редица щандове за сладолед, които работят до късно вечерта, когато други магазини и заведения за бързо хранене са затворени. Честно казано, това е вкусно и доста евтино - порция от една топка ще струва около 1,50 евро.

Вижте "най-циганския град" в Румъния и неговите дворци

Ако искате да пиете вкусно кафе, ви съветваме да посетите кафене Meron, което се намира на централния площад. Наистина е вкусно и можете да закусите пълноценно - кафе с торта ще струва около 5 евро. Има и доста приятна атмосфера с модерен дизайн и подходящо обслужване.

Къде да отседнете в Сибиу
Изненадваща, обаче, е достъпността на цените на жилищата в един от най-популярните туристически градове в страната. Легло в хостел с много легла тук ще струва от 10 евро на човек на вечер, а цените за бюджетни двойни стаи или малки апартаменти започват от 24 евро. За тези, които обичат повече комфорт, в града има достатъчно хотели с двойни стаи по-близо до 52 евро на вечер от категория 3-4 звезди.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай