Населен поне от 1800 г. пр. Хр., Варанаси е известен като един от най-старите живи градове в света и един от най-свещените за около 1,2-та млрд. индуисти на планетата. Всеки ден звукът на биещи храмови камбани ехти над него, а десетки хиляди вярващи слизат по 88-те стъпала „гхат“ и се потапят в река Ганг, за измият греховете си.
Опечалени близки пълнят местата за кремация във Варанаси, където горят погребални клади, вярвайки, че самият Шива нашепва „тарак мантра“ (напев за освобождаване) в ушите на кремираните, дарявайки ги с мигновено избавление.
Топ 6 на градовете, в които туристите се губят най-лесно
Някои пътешественици, обаче, имат изцяло различни мотиви да посетят този уникален индийски град. Те не идват, за да се срещнат със смъртта или да прочистят душата си, а да открият едно неочаквано кулинарно изживяване.
Местните хора, повечето от които са ревностни шиваити (почитащи бог Шива), разказват, че Шива – унищожителят на вселената, е създал Варанаси в далечното минало. Те смятат, че Шива е бог вегетарианец и повечето жители на града следват стриктна сатвична диета (чисто вегетарианство), съобщава Би Би Си.
Варанаси може да е поклонническата столица на Индия, но не е особено популярен като кулинарна дестинация. Повечето туристи обикновено се тълпят в оживените центрове като Делхи и Калкута, преди да се отправят към Варанаси. И все пак шеф готвачи от цял свят започват да се вдъхновяват от неговото кулинарно наследство и да пресъздавате вкусовете му в ресторантите си.
„Почти всяко индуистко домакинство във Варанаси има олтар, посветен на Шива, вкъщи. Да ядеш месо вкъщи е немислимо“, обяснява свещеник от известния храм „Каши Вишванатх“.
Много ресторанти в града са сервирали месо на западни туристи и поклонници невегетарианци, а сатвичната кухня е приготвяна предимно вкъщи. Но през 2019 г. индуистко-националистическото правителство забранява продажбата и консумацията на место в радиус от 250 метра от храмовете на Варанаси и местата, обявени за историческо наследство.
Това подтиква ресторантите да започнат да предлагат местна вегетарианска кухня и сатвични рецепти, които са предавани през поколенията в семействата във Варанаси, но са били непознати за гостите.
Днес местните хора изчисляват, че от забраната през 2019 г. са се появили между 40 и 200 сатвични ресторанта в града. Менюто им се променя два пъти дневно, в зависимост от това какво се е предлагало на пазара сутринта. То включва „тхалис“ – сет меню с поне 12 различни ястия.
Като оставим настрана ресторантите, картината с уличната храна във Варанаси е не по-малко цветна и оживена като в Банкок или Истанбул, но без шумното внимание на медиите.
Защо повече никога няма да се върна в Индия
Повечето индийци познават Варанаси като столица на паана – лист от бетел, и не бива да си тръгвате от града без да сте го пробвали. Паан обикновено се поднася след края на ханенето за подпомагане храносмилането и освежаване на дъха.