logo

Гръцкият остров, на който господстват жените, а мъжете са втора цигулка

Гръцкият остров, на който господстват жените, а мъжете са втора цигулка

Разположено върху планина, далеч от туристите и пътешествениците, това е място, на което сякаш времето е спряло

Карпатос е вторият най-голям остров от Додеканезите в Егейско море. Намира се на югозапад от Родос. Заради своята отдалеченост местните хора са запазили много свои традиции, сред които уникални обичаи, собствен диалект и отличителен начин на обличане.

Като цяло общностите на Додеканезките острови са известни със специалната и почетна роля, отредена на жените в обществото. Но това важи с особена сила на Карпатос – остров, на който сякаш жените управляват, а мъжете имат второстепенна роля, пише „Грийк Рипортър“.

Всъщност, когато човек разглежда снимки от Карпатос, вижда предимно жени – жени в традиционни носии на религиозни празници, жени, които пекат хляб, жени, които водят магаре по черен път.

Това е Спарта! А струва ли си да се разглежда? ВИДЕО

Най-характерно с това е село Олимпос. Разположено върху планина, далеч от туристите и пътешествениците, това е място, на което сякаш времето е спряло. В Олимпос без съмнение жената е основната сплотяваща сила в голямото семейство. Жената от Карпатос е майка, съпруга, дъщеря и сестра, която поддържа семейните отношения със своето мъдро и постоянно участие в събитията в семейството.

Любяща майка за децата си, подкрепа за съпруга и родителите си, дори акрилница на братята си – жената от Карпатос е част от всяка радост и тъга в живота. Тя ражда, отглежда и след това пази децата си докато се оженят, полага грижи за родителите си и се бори за по-добър живот с двете си ръце.

По време на мрачните времена на италианската и германската окупация жените от Карпатос показали още едно свое лице – това на яростни борци от съпротивата. Съпротивата от момичета по време на италианската окупация отначало била пасивна. Тя се състояла в отказ на учениците да посещават училище за часовете, организирани от италианците за изучаване на италиански език.

Според показанията на жени, които минали през задължителното обучеине на италиански, много момичета просто спрели да учат или дръзко отказвали да рецитират стихотворения пред италианското знаме. Понякога те просто се престрували, че не разбират уроците. Накрая италианците се отказали, стигайки до извода, че момичетата от Карпатос били неспособни да научат езика, дори и най-малките.

На младите момичета им било строго забранено да комуникират и да имат отношения с италианците. Омъжените жени пък често, в сътрудничество с мъжете си, се занимавали с шпионаж. Имало и жертви на окупацията – съпругите на мъжете, които били обвинени в шпионаж.

В много отношения Карпатос изглежда като останалите гръцки острови, които сте виждали на картичка. Впреки че е само на час със самолет от Атина, на него витае усещането, че сте накрая на света, особено в северния планински район на Олимпос извън сезона.

Пигадия – главният град на острова, е мястото на истинското оживление, образно казано. Живописното село Олимпос все още не е туристическа атракция. То, обаче, предлага уникална възможност да се види едно матриархално общество. Известно е като място, където жените командват.

Жените са тези, които създават и носят традиционните дрехи за религиозни празници, докато мъжете носят обикновени ежедневни панталони и ризи. Всички живеят без голяма част от удобствата на модерния живот.

Жените носят отговорността за запазване на традициите – чрез споделяне на рецепти, изхранване на семейството, а в наши дни и за това общността им да оцелее.

На Карпатос отдавна било прието, че първородният син или дъщеря наследява цялото имущество на родителите си.

Снимка с милион и половина харесвания: Метеора в Гърция спира дъха

В миналото браковете били уредени. В преговорите между родителите на момчето и момичето основна роля играел сватовникът. Когато се постигнело съгласие, той водел роднините на бъдещия младоженец в къщата на булката. Там се правел годеж. А сватбата обикновено ставала седмица след годежа.

В подготовката за сватбата участва цялото село. А на празника жените отново показват своите прекрасни цветни носии.

Друг обичай, който съществува само на Карпатос, е „ефа“. В продължение на седем дни след раждането на бебе неговите роднини празнуват, помагат да му се направи легло и го слагат да спи с песни, с които му отправят пожелания за щастлив живот.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай