logo

Как живеят в индийската секта Бохра, която все още практикува женско обрязване

Как живеят в индийската секта Бохра, която все още практикува женско обрязване

Те принадлежат на висшите касти и и обикновено практикуват уважавани професии

Най-често тази практика се споменава, когато се говори за африкански племена. Традицията на женското обрязване обаче присъства и в Индия.

Общността на Бохра е доста влиятелна в Индия. Нейните членове практикуват исляма, макар и да го тълкуват по свой си начин. В сектата има около милион души, някои живеят в Европа и САЩ.

В Индия Бохра живеят в уважаван район на Мумбай, до звездите на Боливуд. Те се занимават с търговия, повечето имат добро образование, практикуват уважавани професии.

Последните места по света, до които интернетът още не е стигнал

Главата на общността - Сиедна, е централната личност на сектата. Неговото мнение играе огромна роля за всеки етап от живота на членовете на общността, било то раждане, сватба или погребение. Именно той дава благословията на медицинските специалисти за обрязване на жените.
Като цяло и момчетата, и момичетата в общността са обрязани. Но ако ползите от обрязването при мъжете са доказани от науката, то за момичетата това е чиста вреда.

Освен това не всички преминават през тази процедура в медицинските центрове. Мнозина се обрязват вкъщи, това се извършва от баби на внучките им.

Една от жените от общността си спомня как баба й я примамвала с обещания за сладки в тъмна стая в къщата, където тя вързала ръцете и краката и вдигнала роклята й. Тогава последвала силна болка.

На момичетата често дори не им казват какво им е направено. Те научават за значението на случилото се чак след години.

Четири необикновени места в България, където се сбъдват всички мечти и желания

Освен това общността има много либерално отношение към жените. Не им е забранено да получат образование, да работят. Няма строги забрани за облеклото, както в другите мюсюлмански общности. Момичетата не са обременени с домашна работа, някои от тях нямат и най-малка идея за готвене и домакинство.

Въпреки натиска от страна на обществото, Бохра не възнамеряваше да изостави традицията си. Между другото, процедурата се нарича хатна. Според самите жени това е просто малък разрез, който по същество не променя нищо.


Самата процедура обаче не е безопасна, неправилно направен разрез може да доведе до сериозни последици - инфекция и дори смърт на момичето. Като се има предвид, че обрязването се извършва главно на седемгодишна възраст, това също е огромен стрес за едно дете.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай