Туристът, пътуващ в Чехия, може да се натъкне на странна дума - куверт. Обикновено той е включен в сметката, когато посещавате кафенета и ресторанти. Нека разгледаме подробно какво се разбира под тази загадъчна дума и защо трябва да внимавате с нея.
Първоначално този термин означавал маса, подредена според етикета. Самата дума идва от френския „куверт“, което означава прикритие. Думата „куверт“ също означава плик за вещи. И тъй като при подготовката е използван специален плик за тъкани за приборито под куверт започнало да се подразбира напълно подредена маса.
Сега тази дума не се разбира толкова еднозначно. Съвременните ресторанти го използват в обобщен вид. Понякога той може да включва част от сервираните ястия.
Ненците са руски граждани, но не са чували за Москва
Сервиране. Това включва прибори за хранене, салфетки - класическите компоненти на подредената маса. Посетителят се таксува за красива презентация и услуга.
Обърнете внимание. Обикновено сервитьорите преди да поръчат, не информират посетителите за таксата за услугата. Не забравяйте да проверите менюто или да се свържете с мениджъра на заведението.
Кошници за хляб и комплекти подправки. След като поръчате, сервитьорът носи кошница с нарязан хляб и започва да подготвя масата за сервиране на ястия.
Обърнете внимание. Често туристите заемат вече сервирани места с кошници за хляб и подправки. Те също ще подлежат на куверт, тъй като няма значение кога се е извършило сервирането. Всичко това ще бъде добавено към сметката.
Различни сосове и пастети. Много чешки ресторанти не добавят към цената сосовете и пастетите, които вървят с тях. Ще трябва да платите за тях отделно.
Кифлички, гевреци, както и масло и конфитюри към тях. Често при поръчка на храна сервитьорът носи и някои сладкиши. Например, това могат да бъдат кифлички с чесново масло или гевреци, сервирани с кафе или чай. Много посетители смятат, че са ги донесли безплатно. Но най-вероятно това ще изисква плащане.
Грета май ще се окаже права! Вече евакуират Ню Джърси
Какво да се включи в тази позиция се определя от ръководството на всяко заведение независимо, ръководството на всеки ресторант въвежда различни позиции.
Възможно ли е да го откажете? Можете да избегнете плащане, ако:
Нещата не са включени в менюто;
Обърнете внимание. Ресторантите не могат да таксуват куверт от посетители без предупредителен надпис в менюто.
Ако в заведението този термин се разбира в класическия смисъл, туристът ще трябва да плати сметката. В този случай посетителят ще плати за предоставената услуга и бакшишите няма да бъдат включени в нея. Те ще трябва да се плащат отделно.
В други случаи е възможно да откажете плащането, но обикновено това се счита за лошо възпитание.
Така че, в класическия смисъл, куверт или конверт е сервирана маса. Сега чешките ресторанти често включват сосове, хляб, подправки и пастети. Възможно е да откажете плащането, ако такава позиция не е в менюто или сервираната маса не е включена в него.