logo

Къде е погребан първият в света ядрен реактор

Къде е погребан първият в света ядрен реактор

"Внимание - не копайте", пише на плочата, отбелязваща мястото

Разположено в горския резерват Палос, на около 32 км югозападно от центъра на Чикаго, има едно място, наречено гората Ред Гейт. Там има две точки, обозначени като Място А и Парцел М.

Място А е с площ 77 декара и в него са заровени останките от първия в света ядрен реактор. А Парцел М, който е с площ 45 на 42 метра, е сметище за радиоактивни отпадъци, съобщава Amusing Planet.

Първият в света ядрен реактор, наречен „Чикаго Пайл-1“ (CP-1) е построен в Чикагския университет при изключителна секретност като част от усилията на Съюзниците да създадат атомна бомба през Втората световна война. Реакторът е сглобен през ноември 1942 г. под зоркия поглед на прочути физици като Енрико Ферми и Лео Силард – откривателя на верижната ядрена реакция.

Внимание, радиация! Градове, в които просто не трябва да стъпвате

В едно студено декемврийско утро през 1942 г., по-малко от месец след това, е стартирана първата създадена от човека устойчива верижна ядрена реакция. Нямало голям взрив, но това скромно начало е истинската зора на ядрената епоха.

Реакторът в Чикаго, описван от Ферми като „груба купчина от черни тухли и дървен материал“, се състоял от 360 метрични тона графит, използван за забавяне на неутроните. Той бил захранван от 5,4 тона уран и 45 тона уранов оксид.

Тъй като реакторът бил проектиран да работи при много ниска мощност, той нямал радиационен щит и охладителна система. Въпреки това представлявал радиоактивна заплаха за всички наоколо. Затова много скоро реакторът бил разглобен и пренесен в гората извън Чикаго, където бил сглобен наново в гората Ред Гейт. Тогава той бил прекръстен на „Чикаго Пайл-2“.

CP-2 бил по-голям и по-мощен, работел на няколко киловата и имал радиационен щит. Към него бил добавен още един реактор – „Чикаго Пайл-3“. И двата реактора работели 10 години и били затворени през 1954 г.

В гората била изкопана гигантска дупка и двата реактора били бутнати в нея с взривяването на стратегически разположени експлозиви. Всички сгради на Място А били разрушени и също заровени.

(Снимка: fpdcc.com)

Изкопът бил запълнен, изравнен и покрит с растителност. Върхът на щита на CP-3 е на около 7 метра под повърхността на земята. Изкопът е запълнен с отломки от сградите, които се намират на няколко метра под земята.

Два гранитни блока отбелязват Място А и Парцел М.

На Място А пише: „Първият в света ядрен реактор е сглобен повторно на това място през 1943 година след първоначалното му пускане в Чикагския университет. Този реактор (CP-2) и първият реактор с тежка вода (CP-3) са основните технологии, около които се е развила Националната лаборатория Аргон. Това място е освободено от лабораторията през 1956 г. и след това Американската комисия за атомна енергия зарови реакторите тук“.

(Снимка: fpdcc.com)

4 малко известни места по света с убийствена радиация, за която е виновен човекът

На Парцел М пише: „Внимание – не копайте! В този район е заровен радиоактивен материал от ядрени експерименти, проведени тук през 1945-1949. Зоната на погреба е отбелязана от шест ъглови маркера на 30 м от това централно място. Няма опасност за посетителите. Американски департамент по енергетика, 1978.“

(Снимка:  Federal Government of the United States)

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай