Къде в България се намира манастирът с дяволите ВИДЕО

Къде в България се намира манастирът с дяволите ВИДЕО

От стенописите в Чуриловския манастир можете да се запознаете с богатата палитра от случаи на грехопадение и нарушения на 10-те Божи заповеди

Това е една мистерия на повече от 4 века - манастирът с дяволите. Изключително красиво и свещено място, за което обаче се знае твърде малко.

По стените на манастир "Свети Георги", известен още като Чуриловския манастир, има стенописи, на които са изобразени дяволи.

Калугер скри златото на Осиковския манастир, търсят съкровището преди Гергьовден

"Изобразен е самият човешки живот, занаяти, всички хора и как дяволът ги изкушава. Как човек не трябва да се поддава на тези изкушения, за да може една човешка душа да се спаси. Храмът е обновен през 1585 година", разказа пред NOVA отец Кирил.

Той добави, че няма данни и документи за пътя на създаването на манастира, както и за автора на картините по стените.

"Манастирът се намира в планината Огражден, край село Гега. Мястото е уникално, искаме да го запазим за идните поколения. Да видят, че всичко направено е на ръка", каза още отец Кирил.

Огражден планина се простира в югозападния дял на България и преминава на територията на Северна Македония, където е най-високата ѝ част. Десетилетия наред този край е бил недостъпна гранична зона, което е чудесен повод човек да опознае старите му махали с каменни, неподвластни на времето църкви и да се наслади на красиви природни картини.

Едно такова място е с. Гега. Разположено е на по-малко от 10 км от границата със Северна Македония. 

От стенописите в Чуриловския манастир можете да се запознаете с богатата палитра от случаи на грехопадение и нарушения на 10-те Божи заповеди. Както и със „санкциите“ и мъченията, на които ще ви подложи дяволът, ако сте прегрешили. Така например, на мелничаря, който лъже, Лукавият му връзва воденичен камък на шията, за да му тежи и непрекъснато да му напомня за провинението.

Грешници , които не са се покаяли, биват омотавани във вериги и отвеждани в бездънната паст на ламя-чудовище . Изобразен е пророк  Исая, който много злословил срещу властите. За назидание го нарязали с трион и т.н.

Църквата на Чуриловския манастир представлява масивна каменна сграда. Тя е трикорабна и се отличава с изящните си дърворезби и колоните, изписани в ярки цветове. На втория етаж е женското отделение. Монтиран е специален парапет, през който девойките не можели да надничат, за да наблюдават мъжката част долу.

Най-старият действащ манастир в Европа е у нас, основан е от велик светец

Идеята е ясна – да няма поводи за изкушения в божия храм. Тук ще откриете следното избледняло изображение - млада жена се оглежда в огледало. И познайте кой ѝ държи огледалото - Дяволът, разбира се!  В миналото стенописът бил придружен с назидателен надпис, който гласял: „Мома, която много се гизди и кичи – дяволът ѝ държи огледалото“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай