Книжното кралство – реално място със собствен крал, където ще се удавите в книги

Книжното кралство – реално място със собствен крал, където ще се удавите в книги

Библиофили от целия свят се стичат там, за да видят неговите чудеса и да обиколят лавиците на уникалните книжарници

На 1 април 1977 г. в Уелс е обявено ново независимо кралство, разположено на границата с Англия. За разлика от повечето кралства, обаче, то няма претенции върху нечии богатства или земя.

Неговият владетел Ричард Бут е самопровъзгласил се монарх на Кралството на книгите. Как успява да превърне малкия пазарен град в една от най-търсените дестинации за любителите на книгите в света?

Кралството на книгите се намира в малкия град Хей он Уай (Хей на река Уай), което има население от едва 1500 души, но и близо 20 независими книжарници с около 10 млн. книги в тях.

Това е най-голямото хранилище на тайни в света и още никой не е разгадал мистериите му

За своята 1000-годишна история Хей он Уай се е развило до заспало непретенциозно пазарно градче, борещо се с икономиката и неизвестността, подобно на хиляду подобни градчета. Така било до 1977 г., когато Ричард Бут – собственик на книжарница в него, обявил Хей он Уай за независимо кралство на книгите и се самопровъзгласил за крал.

Той носел саморъчно направена корона и привлякъл вниманието на Британия, а след това и на света. През 80-те години в Хей имало около 30 книжарници и успял да си спечели собствена слава, информира goodness-exchange.com.

Библиофили от целия свят се стичат в Хей, за да видят неговите чудеса и да обиколят лавиците на уникалните книжарници, специализирали във всякакви области – от криминалета до поези и редки книги.

Ричард Бут починал през 2019 г., но неговото наследство продължава да живее в Хей.

Къщите в градчето са средновековни каменни постройки. Пътищата са малки лабиринти. Има пазарен площад на хълма в центъра, заобиколен от кръчми, и кафене, сервиращо традиционна английска кльопачка.

И всяка улица е с наредени по нея книги, съобщава booksandbao.com.

Тук има всичко, което един книжен плъх би искал да намери. Хей он Уай е домът, който всеки библиофил е търсил през целия си живот.

Градът е истински пример за очарование – изпълнен с топли, усмихнати, щастливи хора, които мълчаливо споделят уюта на книжарниците и радостта от това да са обградени от толкова много единомислещи хора и още повече адски красиви книги.

В Хей има няколко книжарници, които са задължителни за посещение, няколко кръчми и кафенета, където трябва да хапнете, и няколко очарователни места за настаняване, където да отседнете.

Книжарницата на Ричард Бут е най-красивата в Хей без никакво съмнение. Впечатляващата двуетажна дървена постройка, който рязко се отличава от останалите каменни къщи в града, изпъква много по тази причина. Книжарницата зарежда предимно нови книги и те рядко се застояват по-дълго от следващото презареждане следващата седмица.

Murder & Mayhem е една от уникалните книжарници на Хей. Всъщност е най-уникалната книжарница в цял Уелс. Както предполага името ѝ („Убийства и мелета“), тя зарежда основно книги с ужаси, криминални романи, трилъри и готически шедьоври.

Ще я разпознаете по чудесната картина, изрисувана под прозореца навън, изобразяваща призрачния силует на една точно определена хрътка, бродеща из тресавищата, и искряща луна на хоризонта.

Вътре декорът е приятно зловещ, с истински огън на дърва. Магазинът зарежда всякакви видове книги от всички епохи, стига да са достатъчно плашещи. От Агата Кристи до Едгар Алан По, ако искате нещо плашещо, тук ще го намерите.

Книжарницата на Кино Хей - една от по-малко посещаваните кницарници, се намира малко по-надолу по пътя от центъра на града. Тази масивна постройка някога е била киното на Хей он Уай. Тя е и най-старата книжарница в цялото книжно царство.

Заради размерите си, тя зарежда кного от всякакви жанрове и стилове. Направо си е библиотека. А цените там са невероятно ниски.

„Честната книжарница“ е едно чудесно малко пространство върху тревата в подножието на замъка Хей (една от най-впечатляващите стари сгради в Уелс). Честната книжарница е открита колекция от книги, поставени на лавици, където няма продавачи. Просто оставяте парите в кутия и си тръгвате.

Парите, които смятате за справедлива цена, отиват за реставрацията на замъка. Още няколко „честни кутии“ са поставени в различни магазини из града и са се превърнали в част от местната култура.

Едно забележително място за посещение е абатството Тинтърн. Това са останките от почти 1000-годишния манастир, възпят от Уилям Уърдсуърд в прочутата му поема "Тинтърнското абатство", която се споменава и в романа "Франкенщайн" на Мери Шели. 

Хората ахват като влязат! Това е най-красивата библиотека в света

От Хей он Уай можете да си направите еднодневна екскурзия до Херфорд – едно изключително пренебрегвано английско градче на границата на Уелс, което е толкова сдкрито, че хора, които живеят само на 80 км, не са чували за него.

В Херфорд се намира една от най-красивите британски катедрали. А в прочутата Окована библиотека се паза Мапа Мунди – карта на света на 700 години. Там книгите се държат в специални шкафове, оковани с вериги.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай