logo

Кой град се намира в географския център на България?

Кой град се намира в географския център на България?

Географският център на страната ни се разполага в старопланинска местност, повече популярна като туристическо селище

Всички ние се интересуваме от географията на страната ни. Спрямо сегашната територия на България, днес ще разгледаме къде се намира географският й център. Разберете и кой е най-близкият град до нея.

Кой град е в центъра на България?

Географският център на страната ни се разполага в старопланинската местност, известна като Узана. Днес тя е повече популярна като туристическо селище. Най-близкият град до тази местност е Габрово – така че можем да го приемем като градът, който се намира в центъра на България.

Кой е градът на люляците у нас?

Местността е част дял на Централна Стара планина, който е от най-къс и тесен и се нарича Шипченска планина.

За да бъде съхранена нейната девствена природа и автентичност районът е обявен за защитена територия на границите на два парка. Те са: ПП „Българка“ – най-младият природен парк в страната (2002 г.). и НП „Централен Балкан“ (1991) – вторият по големина национален парк на България, от 2003 г. член на Европейската мрежа от защитени територии PAN Parks.

Местността Узана

Тя е най-широката поляна в Стара планина. Разполага се на площ от 3000 дка. Около нея има вековни букови гори и млади иглолистни, малки пътеки и тесни пътища. Узанската поляна е леко хълмиста и има наклон от изток на запад. Узан дере минава в нейния югозападния й край.

Южно от местността се издига най-високият връх в Шипченска планина. Това е Исполин (Коруджа, 1524 м), който се разполага на 1 час път ходене пеш от Географския център.

От Исполин се вижда чудна панорама към Средна гора, вр. Мазалат, Казанлъшкото поле и вр. Бузлуджа, яз. „Копринка“ с долината на р. Тунджа, вр. Шипка и Предбалкана на север. Селищата се виждат се като живописна броеница.

В северозападната част на поляната, наричана още Малък Узан, има скални грамади и възвишения. Тук се намира и вр. Марков стол (1354 м), който е прочут и от приказките за Крали Марко.

На изток минава пътека, част от международния планински маршрут „Ком – Емине“, водеща през изворите на Голяма Варовита, вр. Шипка (1326 м), мeстн. Шадраваните с буйни планински извори и вр. Малуша до Шипченския проход. Те са на около 3 часа и половина от Географския център. На запад е Черната скала (1328 м) и Черни връх (1360 м). Билната пътека в западна посока извежда през местн. Равната гора към хижа „Мазалат“ (около 4 часа от Географския център).

На северозапад се стига до чешмата „Дядо Георги“ по шосето и маркирана пътека през местността Локумите и туристическата база „Тота Венкова“. Пътят трае около три часа и половина и води до Габрово, пише poznanieto.bg. 

Екопътека „Узана“ предлага чудни ледени пещери, карстови форми, гора, защитени територии. Екопътеката води началото си от входна арка до ресторант „Трите мечки“, преминава през букова гора, кътове за отдих, скални образувания, горско училище, индиански кът, панорамна тераса към върхове Бузлуджа и Шипка. Краят на пътеката е при хижа „Импулс“, където има и детска площадка и място за барбекю. Преходът по пътеката трае един час.

Районът на местността Узана 

Този регион се отличава и с голямо биоразнообразие. Той е родно място за над 400 вида растения, в т.ч. 70 % лекарствени растения, признати официално в българската фармакопея.

Освен с красива природа районът има и богатата история и носи духа на българския народ.

В заключение:

Това място в „сърцето“ на България, водещо през В. Търново, Шипка, Габрово и Казанлък е наситено с природни и исторически места. Местността Узана е именно центъра на всичката тази красота.

Неизвестни факти за най-дългата планина у нас

Тя с право може да бъде отнесена към категорията „Най-българските“ кътчета на страната. Узана, както и Географският център на България, си заслужава да се познават от всички, малки и големи, от български и чуждестранни туристи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Бай Ганьо

Бай Ганьо 16.08.2023 14:17

Най накрая го открихте толкова учени от цял свят не можаха,но от Блиц го откриха БРАВО.

Няма такава простотия

Няма такава простотия 17.08.2023 9:53

Пишите за град в заглавието, а в статията става дума за местност... Пълна неадекватност!

е чи,

е чи, 17.08.2023 17:40

кретеноиди!!!!!!!!!!!!!!

Гочо

Гочо 17.08.2023 20:00

Градът е Габрово,но в статията не е ясно-яз.Копринка и т.н.Този язовир е долу в Розовата долина,не е горе на Балкана.Авторът направо си пише каквото му дойде в акъла.Оценка -2 две минус по география.

Митко Павлов

Митко Павлов 18.08.2023 1:47

Географския център на България се намира на подбалканския път не е от другата страна на балкана . Има и паметник .

Кольо Шмайзера

Кольо Шмайзера 18.08.2023 4:44

А пък аз с мислех, че гео-центърът на БГ се намира в кремъл.

Той

Той 18.08.2023 21:36

Това е град Узана! Даже си има и табела на влизане, кретени пишещи небивалици! Преди да напишете заглавието, само роднините ви знаеха, че сте идиоти! Сега вече, всички знаят! Кретени!

Highwayman

Highwayman 03.09.2023 0:25

Като се теглят два диагонала по картата на България, географския център се пада някъде между Карлово и Казанлък, ако не се лъжа.