logo

Кой е градът на люляците у нас?

Кой е градът на люляците у нас?

Това е населено място с много богата история, минало през различни перипетии

Знаете ли кой е градът на люляците в България? Преди Освобождението, той дори е известен с прозвището си Златния или Алтън заради богатството си. Разберете повече за историята на този български град.

Кой е градът на люляците у нас

Това, разбира се, е град Ловеч. Това е населено място с много богата история, минало през различни перипетии. Наличието на население тук се среща още от много дълбока древност. Разположението между планина и равнина и близостта на река със сигурност е основният фактор градът да има толкова дълбоки корени в историята. Най-старото име, с което се среща Ловеч е Мелта. Това е селище около днешния квартал "Вароша" и носи името на тракийското племе, което го е обитавало.

В кой български град се намира Статуята на Свободата

Ловеч през вековете

Няма много информация за Ловеч по времето на Първата Българска държава. Но по времето на Асеневци почва да играе значителна роля. През 1187 тук е проведена решителна битка между Асеневци и Византия, при която българите удържат крепостта и принуждават Исак II Ангел да подпише мирен договор, с който на практика признава възстановяването на българската държава.

Тук е роден и последният български владетел – Иван Срацимир. Той успява да запази българската държавност чак до 1396 година, бидейки начело на Видинското царство. Интересното е, че Ловеч е един от последните български градове, които са превзети от Османската империя. Това се случва чак около 1446 година.

В рамките на Османската империя, градът запазва своето важно значение и започва да процъфтява като занаятчийски център. XVIII век се смята за най-добрият за град Ловеч. Дори бива наречен Алтън Ловеч/Златният Ловеч заради богаството, което притежава.  Смята се, че достига до около 20 хиляди души, което е сериозна бройка за това време. Това води след себе си и до сериозен тласък на българското национално самосъзнание.

Безспорно доказателство в тази посока е, че това е градът, който е център на ВРО (Вътрешната революционна организация) на Васил Левски. В този период градът се свързва и с ненадминатия майстор Кольо Фичето. Той изгражда единственият покрит мост на Балканите. За съжаление, оригиналът е изгорял през 1925 година, но въпреки това е възстановен със сравнително сходен дизайн.

Ловеч след Освобождението

На практика, през Руско-Турската война 1806-1812, градът е освободен на 2 пъти от Русия, но за съжаление трябва да почака още доста години за свободата си. Това се случва през 1877 пак на 2 пъти. Лошото в случая е, че башибозукът на Османската империя убива много от местното население и това води след себе си до сериозен спад.

Още повече доста от местното турско население се премества в посока на Османската империя. Постепенно градът успява да се възстанови и отново се превръща в местен околийски център.

Природа

Със сигурност Ловеч може да предложи много и по отношение на природните забележителности. Паркът Стратеш, на десния бряг на реката, е чудесно място за отдих и почивка сред природата. Паркът е известен още и като „Люляковият” заради многото растения от този вид. През пролетта хиляди хора идват тук, за да се любуват на нежните цветове и неповторимия люляков аромат.

US списанието Travel публикува списък с топ 10-те градове в Европа, №1 е български

Всяка година през май се състоят „Люлякови музикални дни”. Паркът Баш Бунар е в непосредствена близост до града по пътя за Троян. По скалистите брегове на Осъм има много малки и големи пещери. В две от тях – „Васил Левски” и „Табашка” са открити останки от палеолита и бронзовата епоха.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Град

Град 12.08.2023 10:04

Люлин 1, 2 3 та до 10

Българин

Българин 13.08.2023 10:32

Махнете най - после тези турски наименования на местности в България ! Утре турците ще имат претенции , че това са техни територии ! Как може най - високият връх в България да се казва Мусала , което означава път към Аллах , в коя държава живеем !

georgi6

georgi6 16.08.2023 11:21

Така е градът на липите кой е? Стара Загора.