logo

Лучена супа, кроасани, маникюр – 5 неща, които всъщност изобщо не са френски

Лучена супа, кроасани, маникюр – 5 неща, които всъщност изобщо не са френски

Трудно е да се повярва, но преди няколко века кроасаните можели да се купуват само в скъпи виенски пекарни, разположени в престижните квартали на Париж - те бяха рядък чужд деликатес

Когато наричаме нещо френско, по подразбиране то се появява за първи път във Франция. Малко хора си мислят, че много уж "френски" неща и явления нямат нищо (или почти нищо) общо с тази страна.

Кои са те, нека разберем сега:

1. Кроасани

Трудно е да се повярва, но преди няколко века кроасаните можели да се купуват само в скъпи виенски пекарни, разположени в престижните квартали на Париж - те бяха рядък чужд деликатес.

Сладкишите във формата на полумесец са изобретени в Австрия през 13 век, а масовото производство започва едва след 5 века. В същото време трудоемкият продукт от бутер тесто, който трябваше многократно да се разточва ръчно, се разпространи в цяла Европа и идва във Франция благодарение на Мария Антоанета. Местната аристокрация се влюбва в кроасана, а по-късно той става любим и на всички останали. С течение на времето започва да се счита за национално ястие.

2. Пържени картофи (French fries) 

Известните пържени картофки са изобретени в Белгия още през 1600-те години, но придобиват национална слава след Първата световна война благодарение на американските войници, разположени в Европа. Смелчаците много харесвали това ястие и започнали да го наричат ​​френско, просто защото френският се произнася много по-лесно от белгийския. За тях като цяло няма голяма разлика между белгийците и французите – те говорят един език. И така, с леката ръка на чужденците всичко се оказа лъжа.

Зодиите, които са идеалните спътници за незабравимо пътешествие

3. Френски маникюр

Прилагателното „френско“ е несправедливо залепено и на маникюра в естествени нюанси с бели връхчета на ноктите. Американският производител на лакове Orly има пръст в изобретението си в отговор на оплакванията на холивудски козметолози колко трудно е да се поддържат ноктите на актрисите в добро състояние. В следствие на това измислят удобен и практичен маникюр. Той е бил особено харесван от френските актриси - и в крайна сметка така става френски.

4. Лучена супа

Историята на лучената супа започва в древен Рим - това е просто и евтино ястие от диетата на легионерите. След това в продължение на много векове остава популярна храна на италианските бедняци, а Катрин Медичи го пренася във Франция. Простичката вкусна и засищаща яхния от категорията храна за обикновените хора премина в категорията деликатеси, превръщайки се в отличителен белег на най-изисканата кухня в света.

Забравете самолетите! С тези влакове ще обиколите цяла Европа през 2022 г.

5. Френска целувка

И тук всичко е ясно - интимната целувка изобщо не е измислена във Франция, а информация за нея се намира в древната Кама Сутра. Смята се, че терминът е навлязъл в Европа след завладяването на Индия от Александър Велики. Първоначално в тази техника се влюбват римляните и гърците, след това е възприета от галите и франките.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Хайде сега

Хайде сега 01.04.2022 10:25

Аз си мислех, че всичко това е македонско

Никче

Никче 02.04.2022 23:22

Вие, "Блиц" сте тъпаци и плагиати.