logo

Малдивите в България? Съществува такова райско кътче и у нас, ето къде СНИМКИ

Малдивите в България? Съществува такова райско кътче и у нас, ето къде СНИМКИ

Двама мъже ежедневно кръстосват поречието, защото така дават на себе си духовна храна, а отскоро са заразили и туристи, не само от България

Може ли едновременно да се озовем на Малдивите и по поречието на река Амазонка? Оказва се, че в България има такова място, обединяващо като визия тези две туристически дестинации.

Плажът край град Никопол на Дунав и каналите по реката могат да съперничат на най-екзотичните световни дестинации за алтернативен туризъм и тепърва набират популярност и се разработват от местни ентусиасти. 

Река Дунав на Никополския архипелаг е изключително красиво и пълноводно място в това време на годината. Като се отдръпнат водите е българските Малдиви.

Никопол е град с по-малко от 2000 жители. В миналото е символ на българска марка батерии. До това място се стига бавно, заради липсата на първокласен път. А и градчето, за жалост, е със затихващи функции. Но край бреговете на река Дунав се случва нещо различно. Двама мъже ежедневно кръстосват поречието, защото така дават на себе си духовна храна, а отскоро са заразили и туристи, не само от България, разказва NOVA.

Идея: 7 малки гръцки острова за тези, които са уморени от шума и хората СНИМКИ

Какво е соло пътешествие - пътешественичка разказва за бъдещето на туризма!

Синан Гавазов 15 години изпълнява ролята на туристически и риболовен гид по река Дунав и показва смайващи картини, и малко известни забележителности като раннохристиянска църква, до която се стига само по вода. "Една от забележителностите, които видяхме е скалната църква Св. Стефан.

Раннохристиянска от 3-4 век след Христа. Руши се. Скалата е варовик. В най-цветущия си период е била много колоритна, като селище на монаси. Имало е дървени нарове, където монасите са спели", казва Гавазов.

В началото на Никополския архипелаг първият остров се нарича Градина. Там се приготвя рибена чорба по автентична дунавска рецепта. "Минимум два вида риба трябва да има в тази чорба. Колкото повече риби има, толкова по-вкусна. Тук има най-хубавите риби – сом и бяла мряна", споделя той. Бялата мряна е приготвена и на скара.

Всички деликатели са приготвени от съпругата на Синан, която часове по-рано е пристигнала на острова, за да подготви кулинарната атракция. Домакините ни съжаляват, че в този период на годината не могат да се видят красивите плажовете, оприличени на Малдивите.

Дунав е пълноводна в този период на годината и пясъците са под вода. "Пясъците са километрични, девствени, не е стъпвал човешки крак. Точно тук се оформят. След месец, месец и половина, тази водна преграда между нас и българския бряг е пясък. Съвсем близо е идеята да ги предлагаме като форма на алтернативен туризъм", обясни Гавазов.

И докато никополските пясъци може да видим само на снимка от миналогодишния период, то друго място по реката, сравнено с Амазонка, е на разположение. Прехвърляме се в лодката на Бисер Пасков, който освен гид, почитател на моторните спортове, рокер е и свещеник. Приема своята мисия да популяризира Никопол и забележителностите по река Дунав по библейски.

"Забравяме да се наслаждаваме на това, което ни е дадено от Бога. Човешкият живот е кратък. Миг от вечността, както е написано в Светото писание. И Христос е казал: Утрешният ден не съм го обещал на никого. Днешният ден е моментът да се насладим. Всеки ден виждаме островите по различен начин.

Обилна растителност, цветове на дървета, избуяват треви, после изгаряне и настъпване на есен. Всеки ден е с неговата красота. И наистина хората да видят една девствена природа, където няма човешка намеса, защото, където има човешка намеса – нещата се опорочават", споделя Бисер Пасков. Той влиза с лодката си в никополските канали на Дунав. Мястото е с особена красота и може да се конкурира с Амазонка.

След два часа по дивите места в река Дунав, се връщаме обратно в Никопол с обещанието, че ще върнем отново, когато пясъците на българските Малдиви се появят.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

anonimen

anonimen 07.06.2023 9:53

А как стои въпросът с комарите и другите гадинки?На вас ще оставя да кажете за чистотата ,хигиената и клозетите...

Куката

Куката 07.06.2023 16:06

Ало писачите до Никопол се стигало трудно, глупости до града има второкласен път от Плевен в отлично състояние ремонтиран из основи преди 15 години с надзор от немска фирма и за тия години не е мръднал и е като огледало,трудно се стигало дрън дрън

Шибек

Шибек 07.06.2023 22:34

Аууу Никопол и Дунав били Малдивите и Амазонка. Защо така бе хора пишете глупости, явно не сте ходили никъде освен Никопол, Полски Тръмбеш и село Чурка.

малдивите ли

малдивите ли 08.06.2023 20:21

а списвача да смени дилъра

Цветанов

Цветанов 09.06.2023 6:53

Крокодили има ли.

Пътуващ

Пътуващ 14.08.2023 0:19

Бил съм на Малдивите-слънчака +палми и досадни местни. И 22 часа самолет. Бил съм на Амазонка-всичко там иска да те изяде. Ходих и по Никополските острови-като да имаш Малдивите в двора си. Много е яко. Е, няма жълти павета в градеца и не е престижно да се тагнеш от там. Пак ще отида, ей го къде е