logo

Манхатън в пустинята или небостъргачите, които са на повече от 500 години

Манхатън в пустинята или небостъргачите, които са на повече от 500 години

Наречено на името на крал Шибам бин Харит ибн Саба, това е един от най-старите и все още най-добрите примери за вертикално строителство в целия свят

На ръба на огромната пустиня Руб ал-Хали, наричана още Празното каре, която заема голяма част от Арабския полуостров, се издигат високи кафяви и бели кули. Те се намират в долината и приличат на високи пясъчни замъци.

Някога там са посрещали изморените кервани, пътуващи по Пътя на коприната. Сега те стърчат там като доказателство за съществуването на една забележителна местна цивилизация, която за нещастие е изгубена.

Това е древният укрепен град Шибам, наречен „Манхатън на пустинята“ от британския изследовател Фрея Старк през 30-те години на 20-и век, пише „Гардиън“. Намира се в Йемен, където има още безброй много археологически съкровища.

Тайнствената фигура на хуманоид над Теотиуаканската пирамида

Кралство Сава (Сабея, Шаба), управлявано от легендарната Савска царица и още много други династии, е преживяло своя възход и падение тук. Съдбата на владетелите е свързана с местоположението на Йемен на кръстопътя на ранните търговски пътища на тамяна и подправките между Африка и Азия.

Днес заради опустошителната война в Йемен, която продължава вече пета година, много от чудесата на страната са повредени или са под заплаха. Въпреки че разрушенията са незначителни в сравнение със загубата на човешки животи, културното наследство на страната постепенно бива унищожавано.

Шибам – селище на над 1700 години в долината на Хадрамавт, е избегнало директните сблъсъци, но страда от годините на липса на каквато и да е грижа и поддръжка, въпреки че е в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Наречено на името на крал Шибам бин Харит ибн Саба, това е един от най-старите и все още най-добрите примери за вертикално строителство в целия свят.

Имате такива картини в дома си? Бързо ги изхвърлете, носят болест и бедност!

През 16-и век жителите на Шибам установили, че няма накъде повече да се разширяват териториално. За да компенсират това, те започнали да строят внимателно върху правоъгълната улична мрежа и вместо да се разпростират настрани, започнали да строят нагоре.

Така възникнали едни от първите небостъргачи в света. Най-високите кули на Шибам, издигнати от калени тухли и кедрово дърво, са с 8 етажа и са високи 30 метра.

Местоположението на Шибам е такова, че е близо до източник на вода, но защитено от наводнения. Сянката, хвърляна от високите сгради, осигурява хлад на улиците под тях.

Укрепената външна стена и височината на кулите правела почти невъзможна задачата на враждебните племена да го нападат.

В наши дни там живеят около 3000 души, които до голяма степен следват традиционния модел на живот. В някои случаи в една кула живеят по 40 души от едно семейство.

Животните и инструментите се държат на първия етаж, храната се пази на втория. Възрастните хора жовеят на третия етаж, а четвъртият се ползва за развлечение.

Високите етажи са заети от по-шумни семейства, а младоженците без деца са на последния етаж.

Вътрешни врати могат да свързват до 10 къщи на една улица. Имало и мостове между покривите, които спестявали на възрастните хора катерене по стълбите, но те не са запазени.

Днес улиците са твърде тесни за коли, но Шибам продължава да се самоиздържа. Фермерите и продавачите осигуряват нужното на малкото населението, а много хора са заети в изпичането на тухли от кал и слама, използвани в строителството.

Проклятието на Алтай: Планинският рай, превърнат в космическо бунище

Както из много други градове на Йемен, по улиците се гонят кози, кокошки и други животинки.

Две от кулите вече са се срутили в последните години, а най-малко 15 имат спешна нужда от поправка, сочат данните на организацията за запазване на историческите градове на Йемен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай